A kormánynak az a dolga, hogy megcsinálja azt a fordulatot, amit régóta vár az ország - hangoztatta Gyurcsány Ferenc pénteken Székesfehérváron, egy lakossági fórumon. A miniszterelnök-jelölt igazi ellenfélként nem a Fideszt látja, szerinte a legnagyobb ellenzéki párt legyőzhető, Gyurcsány a szegénység, az igazságtalanság és az emberi becstelenség legyőzését tűzte ki célul.

"Ennek a kormánynak az a dolga, hogy megcsinálja azt a fordulatot, amit Magyarország régóta vár. Hogy (...) többet vár el a tehetősektől, több felelősséget, több részvételt a közös ügyekben (...), abban, hogy legyen miből segíteni azoknak, akiknek segítség nélkül nagyon nehéz teljes, emberi életet élni" - jelentette ki a miniszterelnök-jelölt. Ehhez bátorság kell, mert hozzá kell nyúlni bizonyos szerzett pozíciókhoz - tette hozzá. Mint mondta, az új adótörvény is arról szól, hogy "azoknak adjunk többet, azoknál hagyjunk több pénzt, akiknek átlagos vagy átlag alatti a jövedelme".

A miniszterelnök-jelölt bátor kormányt szeretne, amelyik "mer egyenes mondatokat mondani". "Az egyenes mondat így hangzik: többet a szegényeknek, kevesebbet a gazdagoknak" - mondta Gyurcsány Ferenc. Kijelentette, Magyarországon nem a gazdaság van válságban, hanem "a tisztességes, őszinte beszéd, a tartás, a méltányos magatartás került válságba".

Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt három-négy hétben sokaknak vissza lehetett adni a hitet: "van Magyarországon egy tisztességes, önmagára, az ország teljesítményére büszke, magabiztosságát visszanyerő baloldal, amelyik pontosan tudja, hogy ellenfelei nem önmaga köreiben, még csak nem is a jobboldali riválisok között vannak, (...) ellenfele mindaz a nyomorúság, ami az országban van".