Péntek délután a budapesti MSZP-s párttagok előtt mutatkozott be az öt elnökjelölt a Thália Színházban. Egyedül Hiller István kultuszminiszter, az MSZP alelnöke mondta ki direktben, hogy ő akar lenni a pártelnök, a többiek inkább az összefogást és a kölcsönös baráti viszonyt emlegették. Mindenki a változás szükségességét hangsúlyozta, Hiller egyenesen radikálisnak hirdette magát. Bár a jelöltek érdekes kérdéseket kaptak, volt olyan néző, aki elaludt a rendezvény alatt.

Műanyag szatyorral, két kézben pogácsával érkezett több budapesti - elsősorban a nyugdíjas korosztályt képviselő - szocialista a Thália Színházba, az MSZP-s elnökjelöltek bemutatkozó rendezvényére, amelynek a "Döntöttünk, változunk" szlogent választotta a pártvezetés.

 

Az elnökjelöltek Budapesten kívül hét régióban mutatkoznak be és ismertetik programjukat. Az első ilyen találkozó csütörtökön volt Nyíregyházán. Minden egyes fordulóban sorsolással döntötte el a műsorvezető, ki kezdheti a beszédet. A szerencse az elején mindig Toller László pécsi polgármesternek kedvezett, ami a harmadik alkalom után már általános derültséget keltett. Toller azt mondta: "fogjátok fel úgy, hogy én vagyok a number 1". Végül a műsorvezető közölte: "akkor most ballal húzok", mire egyből Lamperth Mónikát húzta ki, aki meg is jegyezte: "mindig a bal a jó".

 

Minden elnökjelöltről levetítettek először egy fotósorozatot, mely alatt egy hölgy többeket nevetésre késztető fejhangon ismertette a jelöltek életrajzát. Általános derültséget keltett Toller László firzurája az érettségi fotóján, Szekeres Imre gyerekkori, népviseletes fotója, illetve az az információ, miszerint Lamperth Mónika többször nyert meg sodrófahajító versenyt. Hiller Istvánról szintén kiderült egy vicces történet. E szerint egyetemista korában a kollégiumban a vizsgaidőszak alatt mindig apja kedvenc mondásával biztatta diáktársait, miszerint "ezek lesznek életed legszebb évei". Ezt annyiszor sikerült elmondania, hogy társai végül mindenhová - még a mosógépbe is - papírdarabokat ragasztottak az alábbi szöveggel: "ezek Hiller István legszebb évei". Utóbbi történet szintén nevetésre fakasztotta a közönséget.

 

A vicces bemutatkozók után már komolyra fordult a szó, a jelöltek 5-5 percben ismertették elképzeléseiket, majd a műsorvezető kérdéseire válaszoltak. Az emeleten egy úr - miután elfogyasztotta a pogácsákat - már Toller László beszéde alatt nagy szuszogással elaludt, és csak időnként ébredt fel, elsősorban akkor, amikor Hiller István beszélt. Ilyenkor gyakran akkor is hangosan elkezdett tapsolni, ha más éppen nem tapsolt.

 

Toller László polgármesterként, csakúgy mint programtervezetében, most is az önkormányzatok nagyobb hatásköréről, illetve arról beszélt, hogy a pártelnökség legyen kritikusa és megrendelője a kormánynak. Toller azt ígérte: megválasztása esetén gondoskodik arról, hogy olyan főpolgármestert indítsanak az önkormányzati választáson, akinek esélye van a győzelemre.

 

Szekeres Imre alelnök, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára köszönetet mondott a Medgyessy-kormány tagjainak, és közölte: csak együtt sikerülhet változtatni. "Eddig toltam a párt szekerét, most már irányítani szeretném, de csak ha ti is felszálltok" - mondta. Azt sürgette, hogy a helyi szervezeteket jobban vonják be a döntésekbe.

 

Fotó: Mitruczky Kinga
Hiller István

Hiller István a miniszteri beszédek során még nem tapasztalt, kemény hangot ütött meg, és élénken gesztikulálva közölte: radikális programot hirdet. Ahogy az a programtervezetében is áll, most is elmondta: nyílt, érthető és szerethető pártot akar. Emellett több fegyelmet követelt a pártagoktól. "Helyes, hogy vita legyen a döntések előtt, de utána mindenki álljon mögé. Támogass vagy hallgass!" - közölte, és felhívását vastaps fogadta. Hiller kijelentette: ahogy Kis Péter, aki alulmaradt a kormányfőjelölési kongresszuson, ahogy az azóta eltelt időben viselkedett, az minta mindenki számára. "Így kell viselkednie egy erős pártnak" - mondta.

 

Lamperth Mónika belügyminiszter inkább a jelenlevők érzelmeire próbált hatni, amikor közölte többek között, hogy biztos abban: "ebből a roadshow-ból közös siker lehet". A miniszter egyedüli női jelöltként nagy derültséget keltett azzal a megjegyzésével, miszerint "az elmúlt időben kicsit impotensek voltunk". Közölte: erős elnökségre, bölcs választmányra és lelkes MSZP-tagságra van szükség. Emellett belügyminiszterként az önkormányzatok fontosságát említette, majd biztosított mindenkit, hogy mindig a baloldalért fog dolgozni.

 

Jánosi György, aki egyedül nem fogott kezett a már előtte színpadra lépő jelölttel, és az álló politikusok között már a portréfilm alatt leült, miközben a többiek álltak, egy Churchill-idézettel nyitott. Churchill azt mondta: "A Konzervatív Párt nem párt, hanem bűnszövetkezet". A Munkáspártról pedig úgy vélekedett: "ezek még egy csigaháznyi bódét sem tudnának rendben tartani". "Az első mondatához nincs hozzáfűznivalóm" - mondta, mire felnevezett a közönség. Majd a másik mondathoz megjegyezte: "kezdjük el rendbe rakni a bódét, pakoljuk vissza a csigákat a polcra, mert 2006-ban az ország érdekében újra választást kell nyernünk". Jánosi bírálta az elnökséget, amiért "előre lejátszott meccsként" akarta végrehajtani a kormányfőcserét Kiss Péter jelölésével. Szociáldemokrata fordulatot sürgetve beszélt a munkahelyteremtés és a szegények támogatásának fontosságáról. Emellett közölte: új alapokra kell helyezni a tárgyalásokat az SZDSZ-szel, hogy "ne menjenek túl a kompetenciájukon".