Ismét Budapesten az Orient expressz

2004.09.12. 14:34

A Magyar Vasúttörténeti Parkban tekinthetik meg a látogatók hétfőn a néhány órára Budapestre érkező Orient expresszt. A legendás luxusvonat szalon-, háló- és étkezőkocsijai belülről is megtekinthetők.

Szeptember 13-án Budapesten tartózkodik a legendás, az utazás misztikumát jelentő Orient expressz. A híres, patinás vonatszerelvény, amely a vasúttörténetben és a klasszikus detektívregény műfajában egyaránt nyomot hagyott, Európa legszebb tájain halad át Párizs és Isztambul között.

Az érdeklődők hétfőn tekinthetik meg a Venice-Simplon-Orient expresszt a Magyar Vasúttörténeti Parkban - áll a Mávinform [origo]-hoz eljuttatott közleményében. A látogatók megcsodálhatják többek között a vonatban található étkező- és hálókocsit belülről is.

Vonatrablás, kisiklás, ütközés, árvíz, hóakadály, földcsuszamlás kísérték végig az expressz történetét. A vonatról számos legenda maradt fenn: így született Agatha Christie 'Gyilkosság az Orient expresszen' című regénye is.

Az Orient első próbaútját 1882-ben tartották a Párizs-Bécs útvonalon. A vonat az 1350 km-es távot 27 óra 57 perc alatt tette meg. A sikeren felbuzdulva 1883. június 5-én indult el Párizsból az első Orient Express Konstantinápoly felé a Párizs-Bukarest-Várna vasútvonalon.

Az első világháború kitörése véget vetett az Orient 1889-től 1914-ig tartó fénykorának, a vonat nem közlekedett tovább, útvonalán katonavonatok követték egymást. Trianon után az Orient elkerülte a vesztes hatalmakat, így Magyarország területét is. Az Orient Express szerepét a Simplon-Orient express vette át Párizs-Bázel-Milánó-Velence-Trieszt-Belgrád-Szófia-Konstantinápoly útvonalon.

A második világháború utáni Orient expressz elvesztette luxusvonat jellegét, másodosztályú kocsik is közlekedtek benne. A hidegháború évei alatt az expressz csak Párizs és Bécs között közlekedett. 1977-ben indult el a nosztalgia Orient expresszek közlekedtetése az eredeti útvonalon keresztül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK