Gyurcsány berobbant a köztudatba

2004.09.13. 12:42

A Medián legfrissebb felmérése szerint mind Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt ismertsége, mind népszerűsége megugrott az utóbbi hetekben. Az eddigi sportminiszter ráadásul sereghajtóból küzdötte fel magát a középmezőnybe. Török Gábor politológus szerint mindez annak köszönhető, hogy Gyurcsány most kapta meg azt a szerepet, ahol a választók tudják értékelni vezetői magatartását.

A pártpreferenciák alig változtak a Medián szeptemberi felmérése szerint, a szocialista politikusok népszerűsége viszont jelentős mértékben emelkedett. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt berobbant a köztudatba: ismertsége  15 (78-ról 93 százalékra), népszerűsége pedig 17 százalékkal (26-ról 43 százalékra) nőtt az augusztusi eredményekhez képest. A Medián ilyen mértékű népszerűségnövekedést még soha nem regisztrált.

 

Az MSZP-s szavazók annak ellenére bizakodók, hogy a 2002-es választások óta most mondták a legtöbben, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Gyurcsány népszerűsége mégis az ő körükben több mint 30 százalékkal nőtt.

 

"Ilyenre még nem volt példa, ahogy arra sem, hogy valaki így berobbanjon a politikai életbe" - mondta az [origo]-nak Török Gábor politológus. Hozzátette: az egyéves miniszteri tevékenység ellenére Gyurcsány gyakorlatilag komoly politikai múlt nélkül lesz miniszterelnök.

 

A szakember megjegyezte azt is, hogy a Medián felmérésében nem klasszikus népszerűségfelmérés történt. A kérdés, amire válaszolniuk kellett a megkérdezetteknek, az volt: "szívesen látná-e fontos politikai szerepben" Gyurcsányt. "A kérdésfelvetésnek is köszönhető az eredmény. A Medián felmérése a politikai értelemben vett népszerűséget méri, vagyis inkább az alkalmasságot, míg köznapi értelemben a népszerűség azt jelentené, hogy valaki kedvel-e vagy sem valakit" - mondta Török Gábor.

 

A politológus ugyanakkor közölte azt is, hogy bár Gyurcsány népszerűsége nagyon megugrott, még ezzel együtt is a középmezőnyben van, hiszen korábban a sereghajtókhoz tartozott. Török Gábor szerint erre az a magyarázat, hogy Gyurcsány korábban is ugyananennek a szerepnek megfelelően viselkedett, mint most, csak most megkapta hozzá a megfelelő pozíciót is. "Furcsán hatottak a nézetei sportminiszterként, nem volt harmóniában a pozíciójával. Most viszont megkapta azt a szerepet, ahol ezt a tipikusan vezetői magatartást tudják értékelni a választók" - tette hozzá Török.

KAPCSOLÓDÓ CIKK