Szennyezett az ivóvíz, bizonyos értékek a megengedettnél magasabbak a Csongrád megyei Nagytőkén, ezért lajtos kocsiból látják el vízzel a lakosságot. Az árpádhalmi óvoda hasonló okok miatt a nyári szünet után nem nyithatott ki.

Mind Nagytőkén, mind Árpádhalmán elavult, elöregedett az ivóvízrendszer, emiatt pangó vizek lehetnek a vezetékben, ez okozhatja a szennyeződést. Kovács Ferenc megbízott megyei tiszti főorvos elmondta: a szennyeződésre akkor derült fény, amikor a szolgáltató saját határkörében elvégezte a szokásos ellenőrzéseket. A vizsgálatokat folyamatosan végzi a megyei tisztiorvosi szolgálat is - közölte.

Nagytőkén hamarosan elkészül az új ivóvízrendszer, azzal a probléma megoldódik. Árpádhalmon csak az óvodai belső hálózatban mutatott ki szennyeződést a vizsgálat, amit a szakemberek azzal magyaráznak, hogy az óvoda nyáron nem működött, s pangott a víz a vezetékben - mondta a főorvos. Hozzátette: a hét végén a szolgáltató átmosta a vezetéket, a hétfői mérések már remélhetően megfelelő eredményt mutatnak.

Olyan súlyos népegészségügyi problémát, amely miatt tömeges megbetegedésre lehetne számítani, nem észleltek, nem volt a vízzel összefüggésbe hozható megbetegedés a két településen - tájékoztatott Kovács Ferenc.