Az ellenzék is támogatta Bene László kinevezését országos rendőrfőkapitánnyá a szerdai rendészeti bizottsági ülésen. Gyurcsány Ferenc korábban döntött arról, Salgó László helyett szeptember 16-i hatállyal Bene Lászlót nevezi ki az ORFK élére.

A Fidesz is támogatta a parlament rendészeti bizottsági ülésén meghallgatott Bene László kinevezését az ORFK élére, akit a testület egyhangúlag alkalmasnak talált a tisztségre. Így Bene dandártábornok lesz csütörtöktől az országos rendőrfőkapitány. Gyurcsány Ferenc, a miniszterelnököt helyettesítő sportminiszter korábban azt mondta: "a választás azért esett Bene Lászlóra, mert alkalmas rá,  hogy jól szervezett, büszke és erős rendőrséget hozzon létre". Szinte ugyanezeket a szavakkal ajánlotta a bizottságnak a jelöltet Lamperth Mónika is, akit a fideszes alelnök, Dorkota Lajos "borzasztóan modortalannak" nevezett, mert kormányülésre hivatkozva percek alatt távozott, sem a főkapitányjelölt bemutatkozását, sem a kérdéseket nem várva meg.

Bene László bizottsági meghallgatásán azt mondta, a korrupció elleni küzdelmet, a közbiztonság és a közlekedés biztonságának növelését és a szervezett bűnözés elleni fellépést tartja kiemelten fontos feladatának. "A mostanság divatos szlogent, a 'látható rendőrséget' szimpatikusnak tartom, de még jobban tetszenek az 'intézkedő vagy dolgozó rendőrök" - utalt arra a főkapitányjelölt, hogy a köztereken való demonstrálás önmagában nem elegendő.

"Egyelőre semmilyen változást nem tervezek a rendőri vezetésben" - mondta Bene László, aki hozzátette, hogy mint minden vezetőváltozás során, most is van nyugtalanság a rendőri állományban, azonban szerinte nem kell aggódniuk a rendőröknek.

"Gyurcsány Ferenccel való konzultációm során jeleztem, hogy politikai befolyásolástól mentesen szeretnék dolgozni, ő pedig biztosított arról, hogy nem fognak belszólni a munkámba" - válaszolt ellenzéki kérdésre a főkapitányjelölt, aki a konkrét elképzeléseit csak a jelenlegi helyzet áttekintése, és a megyei kapitányokkal történt egyeztetés után hozza nyilvánosságra.

A Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetőjeként Benének a rendvédelmi szervek (így a rendőrség, határőrség, katasztrófavédelem, vám- és pénzügyőrség, büntetés-végrehajtás) belső, bűnmegelőzési célű ellenőrzése volt a feladata. Nekik kell felderíteniük az említett szervek dolgozói által elkövetett bűncselekményeket.

Salgó László lemondását követően Medgyessy Péter miniszterelnök kijelölt országos rendőrfőkapitánynak Gergényi Péter jelenlegi budapesti főkapitányt nevezte meg. Gergényiről azonban kiderült, hogy nincs egyetemi végzettsége, csak főiskolai. Gergényiért Medgyessy hajlandó lett volna a szóban forgó kormányrendeletet módosítani, ám erre már nem került sor.