A roncsautók és -tévék visszavételéről döntött a kormány

2004.09.15. 14:19

A kormány több, a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdést fogadott el szerdán. Többek között elrendelték: a gyártóknak és forgalmazóknak a 2005-től kötelességük ingyen visszavenni számos elektromos és elektronikus berendezést, például rossz hajszárítót, tévét és roncsautót.

A kormány szerdai ülésén elfogadta az elektromos és elektronikus hulladékok kezeléséről szóló javaslatot. Korábban két MDF-es képviselő nyújtott be hasonló törvényjavaslatot. A kormány kiterjesztette a gyártók és kereskedők térítésmentes visszavételi kötelezettségét az elektromos és elektronikus berendezések meghatározott körére. Így például 2005 január 1-jétől vissza lehet vinni a boltba az elromlott hajszárítót, tévét vagy mosógépet, de akár a barkácsgépeket is.

A kormány döntött arról is, hogy mindez az előírás a roncsautók esetében is érvényesüljön. Vagyis a gépkocsik gyártói, fogalmazói a hulladékká vált gépjárműveket, alkatrészeket kötelesek visszavenni, valamint azokat az Európai Unió vonatkozó irányelvében meghatározott arányokban újrahasznosítani.

E szerint 2006-ig a roncsok 80 százalékát kell hasznosítani, és ugyanennyit újrahaszonsítani. 2015-ig pedig a leadott autók 95 százalékát kell hasznosítani és 80 százalékát újrahasznosítani. Az 1980 előtt gyártott autók esetében a cél, hogy a járművek 70 százalékát hasznosítsák és 75 százalékát újrahasznosítsák - mondta a kormányülést követően Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

Roncsautók esetében a csak az 1980 után gyártott járművekre vonatkozik a kötelező, ingyenes visszavétel. A gyártók és forgalmazók esetében évente kötelezően előírnak egy meghatározott mennyiséget, amit vissza kell venniük. Ugyanakkor nem csak a saját gyártmányaikat, hanem az időközben megszűnt gyártók autóit is visszavehetik majd a rendelet szerint.

 

A környezetvédelmi miniszter szeirnt problémát jelenthetnek 2007 után a Trabantok, mert ezeknek az autóknak csak nagyon kis részét lehet újrahasznosítani, így vélhetően állami támogatással segítik majd a Trabantok begyűjtését.

 

Persányi elmondta azt is, hogy támogatni fogják a bio üzemanyagok elterjedését is. uniós előírás szerint 2005-re az üzemanyagok 2 százalékát kell kitennniük a bio üzemanyagoknak, Magyarország azonban ezt az arányt valószínűleg csak 2010-re tudja teljesíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK