Szeptember 22-én, szerdán rendezik meg az autómentes napot világszerte. Magyarországon idén egész héten rendezvények lesznek. A fő programokat szeptember 19-én, vasárnap tartják. Ezen a napon az Andrássy úton például a gyerekek ideiglenes síneken kézihajtányt üzemeltethetnek. A szervizúton pedig alacsonypadlós buszt lehet vezetni. A BKV ugyanakkor arra nem biztosít lehetőséget, hogy 22-én, az autómentes napon ingyen tömegközlekedhessenek a forgalmit felmutató utasok. Néhány megyében a Volán-buszokon ingyen lehet utazni.

1997 óta Európa számos országában rendezik meg évről évre szeptember 22-én az autómentes napot. Ezen a napon arra buzdítják az embereket, hogy autóikat otthon hagyva tömegközlekedjenek vagy gyalogoljanak, biciklizzenek. Magyarország is több éve csatlakozik a rendezvényhez, sőt, 2002 óta minden évben meghirdetik a Mobilitási Hét elnevezésű, szeptember 16-tól 22-ig tartó rendezvénysorozatot. Idén több mint 40 önkormányzat csatlakozott a közlekedési tárca felhívásához. A Mobilitási Héthez a nagyobb városok közül Hajdúböszörmény, Pécs, Vác, Vecsés és Veszprém csatlakozott, a többi város csak egynapos programot szervez. Az autókat nem tiltják ki a városból, csupán a rendezvények helyszínei körül nem lehet autóval közlekedni.

 

Budapesten 16-án, csütörtökön idén is megrendezik a "Verseny az idővel" című versenyt. A verseny lényege, hogy ismert személyek különböző tömegközlekedési eszközökön, autóval, illetve biciklivel elindulnak egy adott helyről egyszerre, és az győz, aki előbb megérkezik a célként kitűzött helyszínre. Reggel 8 órakor, a legnagyobb csúcsforgalomban indul el a III. kerületi Római térről Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter kerékpárral és vonaton, Vajda Pál főpolgármester-helyettes HÉV-vel és villamossal, Mándoki Zoltán, a MÁV Rt. vezérigazgatója vonattal, Aba Botond, a BKV vezérigazgatója HÉV-vel és villamossal, Benik Balázs raliversenyző autóval, 10 versenyző a BVSC-től kerékpárral, a Rügyecskék Alapítvány tagjai, valamint környékbeli iskolások pedig vonattal, HÉV-vel, villamossal és kerékpárral vágnak neki a távnak. A.cél a VI. kerületi Pethő Sándor utcai Terézvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium előtt van. A szervezők számításai szerint a kerékpárosok várható menetideje körülbelül 25 perc, a BKV-val és a vonattal utazók menetideje nagyjából 35 perc, az autósok várható menetideje 50 perc lesz.

 

A nagyobb városok közül Szegeden például szombaton, augusztus 18-án rendezik meg az autómentes napot. A Széchenyi téren levegőtisztasággal kapcsolatos vetélkedőket rendeznek, illetve számos játékos programmal várják az érdeklődőket. A szeptember 16-tól kérdőívezéssel gyűjtenek információkat a tömegközlekedés, a kerékpározás lakossági véleményéről, illetve forgalomszámlálással mérik fel a közlekedők arányait.

 

A fő rendezvénysorozatra vasárnap, 19-én, Budapesten kerül sor az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között. A tervek szerint lesz itt biztonsági öv csúszópad, ahol bemutatják, miért jó, ha beköti magát az autós. Lesz Oldtimer és különleges kerékpárok szépségversenye is. A BKV szervezésében a szervizúton alacsonypadlós busz vezetését lehet kipróbálni. A MÁV szervezésében pedig egy 30 méter hosszú vendégsínen kézihajtányt üzemeltethetnek a gyerekek, akik vasutas sapkát, vonatindító tárcsát és jegylyukasztót is kapnak. A kézihajtány számára lefektetett sín előtt sorompót állítanak fel, amit szintén kezelhetnek a gyermekek.

 

Szeptember 22-én este 18 órától a Budapesti kerékpáros futárszolgálatok és más kerékpáros szervezetek szerveznek biciklis felvonulást. A rendezvényhez rengetegen csatlakoztak eddig is még további résztvevőket vának nagy szeretettel. A felvonulás este 6 órakor kezdődik a városligeti Műjégpályánál, innét indulnak, majd a Kodály körönd - Lövölde tér - Rákóczi út - Erzsébet híd - Attila út - Moszkva tér - Margit híd - Oktogon - Andrássy út útvonalon térnek végül vissza a Városligetbe. A rendezők 2-3000 fő részvételére számítanak. Az autómentes nap reggelén pedig a munkába és iskolába biciklizők ajándékreggelit kapnak a budapesti hidakon.

 

A Volán Rt. buszain több megyében - a nagyvárosok közül például Veszprémben, Gyulán, Békéscsabán, Baján, Pécsen - ingyenes utazást biztosítanak a forgalmi engedélyüket felmutató utasoknak az autómentes napon. A BKV Rt. nem ad ilyen kedvezményt, Budapesten az autómentes napon is fizetni kell a tömegközlekedésért. Az egyhetes rendezvény időszakában ugyanakkor egyedi, a Mobilitási Hét logójával ellátott BKV-hetijegyeket árusítanak, emellett tájékoztató szórólapokat helyeznek el a járműveken. A MÁV vonalain, belföldön egész héten ingyen szállíthatók a kerékpárok.

 

A gazdasági és környezetvédelmi tárca szervezésében egész héten négy városban, a Közlekedési Felügyelet 12 mérő-autójával vizsgálják az autókat. Mérik például a gépkocsi kipufogógáz szennyezőanyag tartalmát.