Közel 2 milliárd forintba kerültek a terrorizmus elleni védekezés kapcsán elrendelt intézkedések, amelyet a kormány a központi tartalékból finanszírozott - jelentette ki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági kabinet ülését követően. A márciusi madridi terrorcselekmény után hozott biztonsági intézkedések egy részét várhatóan visszavonja a kormány.

A kormány arra kérte a nemzetbiztonsági kabinetet, hogy tekintsék át, hogyan valósultak meg az elrendelt intézkedések. A nemzetbiztonságért felelős szolgálatoknak és a szervezeteknek két-három héten belül helyzetértékelést kell adniuk a kormánynak.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetbiztonsági kabinet hogyan ítéli meg Magyarország terrorfenyegetettségét, Juhász Ferenc elmondta: a szerdai ülésen úgy látták, hogy vannak olyan intézkedések, amelyekben enyhítésre kerülhet sor. Ismertetése szerint a március 11-ei madridi terrorcselekmény után a kormány felhatalmazásával számos lépésről döntött a nemzetbiztonsági kabinet. Mint mondta, "számos, az emberek számára látható és láthatatlan" lépést tettek. Ezek közé sorolta, hogy az aluljárókban, a bevásárlóközpontokban növelték a rendőri jelenlétet, illetve a titkosszolgálati eszközök alkalmazását, valamint megszigorították a határrendészetet is.

Juhász Ferenc az MTI kérdésére arról is szólt, hogy a szerdai ülésen nem foglalkoztak a tervezett hungarista demonstráció körül kialakult helyzettel. Úgy fogalmazott, hogy "nem jelenik meg nemzetbiztonsági kérdésként ez az ügy, hanem sokkal inkább politikai, erkölcsi, jogi problémaként jelenik meg, amit kezelnek az illetékesek".