Adják-veszik a tetveket a gyerekek

2004.09.17. 11:56

Idén ősszel először Baranya megyében jelentkezett a tetvesség járványszerűen az általános iskolások között. Többen az iskolakerülés lehetőségét látják a paraziták megjelenésében, ezért összegyűjtik őket és eladják egymásnak, hogy így ússzanak meg néhány tanítási napot. Járványügyi szakemberek szerint, ha az iskolakezdés első napjaiban alaposan átnéznék a gyerekeket, a járvány megelőzhető lenne.

Fotó: MTI

Idén Baranya megyéből jelezték először, hogy járványszerű méreteket ölt a tetvesség az általános iskolások körében. Az iskolakezdés után pár nappal nőtt az esetek száma, de mostanra normalizálódott a helyzet - mondta az [origo]-nak Erdős Gyula, az Országos Epidemiológiai Intézet főorvosa. Az [origo] telefonon megkeresett több baranyai általános iskolát is, de a megkérdezett iskolák vezetői mind azt a választ adták, hogy náluk nincs és idén nem is volt tetves gyerek.

A járványszerű tetvesség általában októberben jelentkezik, addigra a nyaralásból hazatért gyerekek már sok időt töltenek együtt, a tetveket pedig birkózáskor, sugdolózáskor átadják egymásnak. A járvány megelőzhető lenne, ha a szeptemberi iskolakezdéskor - mint ahogy az szerepel is az előírásokban - alaposan ellenőriznék a védőnők, orvosok az összes gyereket - mondta Erdős Gyula főorvos. Ez az ellenőrzés azonban általában elmarad, és csak akkor kapnak észbe az iskolákban, amikor már kitört a járvány.

Sok gyerek az iskolakerülés lehetőségét látja a tetvek megjelenésében, ezért gyakran direkt adják át őket egymásnak. Pécsett például néhány gyerek gyufásdobozban árulta a parazitákat. Régebben is előfordultak hasonló esetek, pedig nem is lenne indokolt a gyereket otthon tartani a tetvesség miatt, ugyanis körülbelül tíz perc alatt ki lehet irtani a gyereken megjelent összes élősködőt - mondta a járványügyi szakember. A tetű kiirtására néhány száz forintért lehet gyógyszert kapni, ezzel pár napig kell ismételni a kezelést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK