Két kistelepülés polgármestere is büntetőügybe keveredett, ennek ellenére Domaszék és Szelevény első embere is posztján maradhat egyelőre. A sikkasztásért és hivatali visszaélésért jogerősen elítélt domaszéki polgármestert a megyei közigazgatási hivatal ugyan nem tekinti legitim vezetőnek, de a képviselő-testület bizalmat szavazott neki, így a bíróságnak kell döntenie: maradhat-e az elítélt vezető. Szelevényben az egyszer már jogerősen elítélet polgármester ellen hivatali visszaéléssel vádat emeltek, de egyelőre ő is marad a falu élén.

Börcsök Lajos, a Csongrád megyei Domaszék független polgármestere egyelőre annak ellenére maradhat posztján, hogy idén április 20-án a Csongrád Megyei Bíróság jogerősen elítélte sikkasztás és hivatali visszaélés miatt. Börcsököt a Havaria Press áprilisi tudósítása szerint azért ítélték el, mert a pénzügyi szabályzatot megszegve előlegeket vett fel a hivataltól. Az összegekkel a polgármester sajátjaként rendelkezett. A bíróság megállapításai szerint a polgármester - aki gyakorta keveredett adósságokba - még azt is megtette, hogy az ingóságaira kitűzött árverés hirdetményét hazavitte. Így az árverésen meghirdetett értékekre nem is érkeztek jelentkezők.

Mivel polgármesteri tisztségével összefüggő bűncselekmények miatt ítélték pénzbírságra, az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó megyei közigazgatási hivatal szerint - a polgármesterek jogállásáról szóló törvény alapján - megszűnt a tisztsége. A hivatal felszólítása és az ítélet ellenére azonban jelenleg is Börcsök a polgármester. A helyi választási bizottság ugyanis nem tett eleget a közigazgatási hivatal felszólításának, és nem írt ki időközi választásokat a polgármesteri tisztségre. Emellett szerdán egy képviselő-testületi ülésen nagy vita után 7:5 arányban a képviselők úgy döntötttek: a közigazgatási hivatal és a Belügyminisztérium hivatalos álláspontja ellenére maradhat Börcsök.

Kovács Zsolt, a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal helyettes vezetője az [origo]-nak azt mondta, a történtek után bírósághoz fordulnak és kérik, hogy mondják ki, megszűnt a polgármester tisztsége. Kovács szerint az ítélet precedens értékű lesz, a rendszerváltás óta ilyen eset nem fordult elő.

Börcsök Lajost és ügyvédjét, Pintér Ferencet az [origo]-nak többszöri próbálkozás után sem sikerült utolérnie. A Délmagyarországnak az ügyvéd azt mondta: álláspontja szerint a közigazgatási hivatalnak semmi köze a domaszéki ügyhöz, nem a hivatal dolga a jogszabály-értelmezés. Az ügyvéd szerint a polgármesterek jogállásáról szóló törvény szerint a bűnösség megállítása esetén a jogviszony csak az adott időszakban szüntethető meg. Börcsök 2001-ben követte el a bűncselekményt, és az a polgármesteri jogviszonya értelemszerűen már megszűnt. Ezért az ügyvéd szerint az előző ciklusbeli cselekményért a domaszéki polgármester mostani jogviszonyát nem lehet megszüntetni.

Asztalos Árpád helyi önkormányzati képviselő azt mondta az [origo]-nak az ügyről, hogy szerinte a képviselő-testületet nem is tájékoztatták hetekig arról, hogy a közigazgatási hivatal új választás kiírására hívta fel a választási bizottság figyelmét, egyszerűen nem hozták a képviselők tudomására több hétig a levél tartalmát. A polgármester pedig múlt héten kérése ellenére sem volt hajlandó napirendre tűzni a témát. A szerdai képviselő-testületi ülésen pedig szerinte nem hagyta felszólalni azokat a képivselőket, akik amellett érveltek volna, hogy a polgármester megbízatása megszűnt.

Domaszék mellett a Szolnok megyei Szelevényen is büntetőügybe keveredett a polgármester, Gálos László. A megyei ügyészség szóvivője, Busku Terézia azt mondta az [origo]-nak: egyik ügye már bírósági szakban van Gálosnak, hivatali visszaéléssel vádolják. Emellett tegnap érkezett hozzájuk jegyzőkönyv egy újabb feljelentésről, arról azonban még nem döntöttek, megállapítható-e bűncselekmény gyanúja az újabb feljelentés alapján.

A Gálos László elleni, most folyamatban lévő büntetőügy az Állami Számvevőszék feljelentése után indult. A vádirat szerint a polgármester 2001 közepéig költségtérítést vett fel saját autója után, pedig az önkormányzat autójával közlekedett. Ezzel az ügyészség szerint 1,1 millió forintnyi kárt okozott. Vitatható a vád szerint egy mezőgazdasági szövetkezetnek nyújtott hárommillió forintos kölcsön is - az Új Néplap tudósítása szerint.

Gálos a megyei lap szerint korábban a bíróságon tagadta a a vádirat pontjait. Állította, hogy a képviselők jóváhagyásával, illetve tájékoztatásával adott kölcsönt. A polgármester elmondta még, hogy a vádiratban szereplő jogtalan költségtérítés nem bizonyítható. Állítása szerint ő minden esetben a saját autójával megtett, munkával kapcsolatos utak után vette fel a testület által jóváhagyott térítési díjat. Határozottan tagadta, hogy akkor is igényt tartott volna a pénzre, mikor a hivatali kocsival utazott.

Az Új Néplap szerint korábban, az előző ciklusban működő képviselő-testület már beperlete a polgármestert. Az ügyben azonban csak 2003-ban, a választások után született jogerős ítélet. Szelevény előző képviselő-testülete azt kérte a bíróságtól, hogy mentse fel tisztségéből Gálos Lászlót. Többek között gazdálkodási, működésbeli, költségvetési, leltározási, bizonylatolási, belső ellenőrzési szabálytalanságokra gyanakodtak.

A megyei bíróság ítélete szerint Gálos súlyos, sorozatos törvénysértő tevékenységet és mulasztást követett el, ezért felmentették polgármesteri tisztségéből. Az ítélet azonban csak 2003-ban emelkedett jogerőre. Mivel az előző önkormányzati ciklusban hozták az elsőfokú ítéletet, az újra választott Gálos maradhatott a település élén.

Az [origo] szerette volna megismerni a polgármester és a jegyző álláspontját a feljelentésekről, de a polgármestert nem sikerült utolérni, a jegyző pedig nem akart egyetlen kérdésre sem válaszolni az üggyel kapcsolatban.