Az Országgyűlés szeptember 29-én folytatja le a kormányprogram vitáját, és még aznap szavaz is róla. Az új kormány ünnepélyes eskütételére október negyedikén kerül sor.

"Szeptember 27-én a plenáris ülésen tesz a köztársasági elnök úr javaslatot a miniszterelnök személyére, de még ugyanezen az ülésen a miniszterelnök-jelölt a kormányprogramot átadja" - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a házbizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón.

 

A kormányprogram vitájára szeptember 29-én, szerdai napon kerül sor, szokás szerint tízórás időkeretben - mondta. Közölte: ugyanaznap kerül sor a miniszterelnök-jelölt zárszavára, illetve a kormányfő megválasztására és a kormányprogram elfogadására. Ezt követően nevezi meg a miniszterelnök kormányának tagjait és kezdeményezi bizottsági meghallgatásukat - mondta Szili Katalin.

Az új kormány tagjai közül egyelőre két név biztos: Kiss Péter marad a kancelláriaminiszter, Draskovics Tibor pedig a pénzügyminiszter.

Kérdésre válaszolva közölte: a kormányprogram elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához, amely egy szavazást jelent, az összes képviselő felének igen szavazatára van szükség.

 

A bizottsági meghallgatások szeptember 30-án, október 1-jén és ha szükséges, október 2-án, szombaton lesznek - közölte Szili Katalin. Hozzátette: az új kormány ünnepélyes eskütételére október 4-én kerül sor.

 

Vitatott kérdés volt a frakciók között az, hogy rövid-e az idő a kormányprogram benyújtása és vitája között - mondta az Országgyűlés elnöke. "Tájékoztattam a frakciókat, hogy még azon esetekben, amikor ciklusváltás volt, akkor sem volt ez hosszabb, például az Orbán-kormány megalakulásakor a benyújtást követő harmadik napon már megkezdődött a vita" - emlékeztetett a házelnök.

 

A politikus elmondta: felvetette, hogy csak az új miniszterek meghallgatására kerüljön sor, amelyre a Boross-kormány idejében volt már példa. "Ezt a javaslatomat egyik frakció sem támogatta" - tette hozzá.