Felszívódott a határon egy észak-koreai diplomata

2004.09.17. 14:41

Családjával együtt köddé vált Észak-Korea egyik diplomatája csaknem egy hónapja. Sim Sang Ryol utoljára Budapestről jelentkezett hazája nagykövetségén. Az észak-koreai nagykövetség az eltűnésért a Baptista Szeretetszolgálatra is gyanakszik, mert a diplomata szoros kapcsolatban állt a humanitárius szervezettel. A Szeretetszolgálat tisztázni szeretné magát a kínos vádak alól, amelyek esetleg veszélyeztethetik észak-koreai misszióikat. A Külügyminisztérium úgy tudja, a diplomata elhagyta Magyarországot.

Sim Sang Ryol augusztus 4-én érkezett Magyarországra, és 19-én telefonon jelentkezett a Bécsben található észak-koreai nagykövetségen, ahol másnap meg kellett volna jelennie. Azóta azonban családjával együtt eltűnt. A nagykövetség a diplomata keresésében a magyar és az osztrák külügyminisztérium segítségét kérte. A magyar külügyminisztériumba írott jegyzékükben sejtetik, hogy a magyarországi Baptista Szeretetszolgálatot tartják felelősnek Sim eltűnéséért. A Külügyminisztérium szóvivője, Polgár Viktor elmondta, hogy információik szerint a diplomata elhagyta az országot, ezért az ügy Magyarországra vonatkozó része lezárult. "Sim urat törölték a bejegyzett diplomaták jegyzékéből" - mondta a szóvivő.

A diplomata nagyon jó kapcsolatban állt a Baptista Szeretetszolgálattal, amely húsz missziót irányított az elzárt országba. Minden alkalommal Sim Sang Ryol intézte számukra a beutazáshoz szükséges vízumokat, engedélyeket. "Valahányszor Magyarországra jött Sim, találkozott velünk" - mondta az [origo]-nak Szenczy Sándor, a szeretetszolgálat igazgatója. Úgy volt, hogy augusztus végén ez alkalommal is találkoznak, de erre nem került sor, a diplomata ugyanis köddé vált.

"Az észak-koreai nagykövetség azért gondolhatta, hogy mi bújtatjuk, vagy a segítségünkkel távozott ismeretlen helyre a felettesei tudta nélkül, mert nagyon jó kapcsolatunk volt vele" - mondta Szenczy. A szeretetszolgálatot nagyon kínosan érintik a vádak, nem szeretnék, ha emiatt veszélybe kerülnének a későbbi észak-koreai misszióik. Szenczy szerint egyébként sem lehetett semmi oka a diplomatának, hogy szándékosan eltűnjön.

Észak-Korea bécsi nagykövetsége a Népszabadság információi szerint mérlegeli, hogy Sim Sang Ryolt, aki harmadtitkára volt a követségnek, az Interpollal is kerestesse-e.