Ellentmondásos pártszabályzatok az MSZP-nél

2004.09.17. 7:27

Másfél évig tartó munka után könnyen lehet, hogy mégsem kerül a kongresszus elé az MSZP alapszabályának módosítása, illetve szervezeti-működési korszerűsítése - írja a Népszabadság. Az elkészült két tervezet ugyanis annyira különbözik egymástól, hogy nem valószínű, hogy össze lehet egyeztetni őket.

Valószínű, hogy az MSZP októberi kongresszusa nem szavaz a párt alapszabályáról, illetve szervezeti és működési korszerűsítéséről. A két, egymástól függetlenül készült anyagban ugyanis annyi az ellentmondás, illetve a nyitva hagyott kérdés, hogy nehezen elképzelhető az összeegyeztetésük - írja a Népszabadság.

Több politikus szerint az a fő probléma, hogy a tavalyi kongresszus három bizottságot állított fel, miközben az alapszabály és a szervezeti-működési kérdések szorosan összefüggenek. Hibának tartják azt is, hogy a kabinetek párhuzamosan dolgoztak, pedig az alapszabály-módosítást a szervezeti-működési korszerűsítésről szóló vitairathoz kellett volna igazítani.

A párt másfél évvel ezelőtti kongresszusán döntött úgy, hogy az MSZP tizenötödik születésnapját ünneplő kongresszusára új alapszabály születik, korszerűsítik a szervezetet és a működést, illetve új pártprogramot fogadnak el. Az egymással is együttműködő kabineteket Lamperth Mónika, Szili Katalin és Hiller István vezette. A szocialista párt országos választmánya (OV) szombaton tárgyal az alapszabály-módosító javaslatról, illetve a szervezeti és működési korszerűsítést szolgáló tervezetről.