A Legfőbb Ügyészség beperelte Tóth Károlyt

2004.09.20. 17:27

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) pert indít Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselővel szemben. A nyomozó hatóság szerint ugyanis a szocialista képviselő súlyosan megsértette a testület jó hírnevét.

"Tóth Károly országgyűlési képviselő múlt hét pénteken tett kijelentései valótlanok, minden alapot nélkülöznek. Az ügyészség nem üzenget, és nem játszik össze senkivel. Jó hírnevét súlyosan sértő nyilatkozata miatt az ügyészség pert indít Tóth Károllyal szemben" - áll a Legfőbb Ügyészség (LÜ) közleményében.

 

Tóth Károly pénteken egy napilap cikkére reagálva azt mondta: nem járható út, ha az LÜ az ellenzéken keresztül "üzengetve" szivárogtat ki találgatásoknak alapot adó részinformációkat a Kulcsár-üggyel kapcsolatban.

 

"A Legfőbb Ügyészség és az ügyészségi nyomozó hivatal jó lenne, ha abbahagyná az üzengetéses játékot. Ha tényleges információi vannak, akkor nem az ellenzékkel összejátszva, részinformációkat kiszivárogtatva, ezzel találgatásokra alapot adva történnének az ügyek az állítólagos Kulcsár-vallomás ügyében" - mondta Tóth Károly.

 

Az ügyészség emlékeztetett közleményében arra, hogy az elmúlt napokban a magyar sajtóban találgatások jelentek meg a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál folyamatban lévő, Kulcsár Attila személyét is érintő ügyben "az esetleges további érintettek kilétéről". Az ügyészséget törvény kötelezi arra, hogy folyamatban lévő ügyben csak olyan tényekről adjon tájékoztatást, amely nem sérti sem a nyomozás eredményességét, sem pedig a személyiségi jogokat. "Az ügyészi szervezet a fentieknek megfelelően az adott ügyben nem adott tájékoztatást, és információkat sem szivárogtatott ki" - írta az LÜ.

 

Közlésük szerint minden alapot nélkülöznek azok a feltételezések is, amelyek az ügyészség politikai befolyásoltságának gyanúját vetik fel. Az ügyészség munkatársai a törvényeknek megfelelően kizárólag szakmai alapon járnak el minden ügyben - tett hozzá a közlemény írója. A közlés szerint az említett eljárásról az ügyészség teljes körűen tájékoztatni fogja a közvéleményt, mihelyt ez nem veszélyezteti a nyomozás érdekeit.

 

A nyomozó hatóság "nyitott arra is, hogy a reális értékelés érdekében az Országgyűlést, a kormányt és más állami tisztviselőket a törvényes kereteken belül folyamatosan tájékoztassa a tevékenységével, szervezetével, körülményeivel kapcsolatban érdeklődésükre számot tartó kérdésekről" - írta az LÜ. Ezt a lehetőséget Polt Péter legfőbb ügyész két évvel ezelőtt valamennyi párt számára jelezte, és ez az út nyitva áll a miniszterelnök vagy az őt helyettesítő miniszter számára is, így elkerülhetők lennének a félreérthető vagy valótlannak bizonyuló nyilatkozatok - tette hozzá.

 

A Magyar Nemzet című napilap pénteki számában Demeter Ervin (Fidesz) úgy nyilatkozott: nyilvánosságra kellene hozni, hogy politikus-e, akinek a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal gyanúja szerint Kulcsár Attila, a K and H Equities sikkasztással gyanúsított volt brókere kenőpénzt adott. A lap szerint az ellenzéki képviselő azzal indokolta álláspontját, hogy a brókerbotrányban eddig számos MSZP-s politikus érintettségére derült fény.

 

Gyurcsány Ferenc kormányfő-jelölt szerint a lapban megjelent, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálatainak eredményét kiszivárogtató cikk fokozza az emberek gyanúját az ügyészi szervezet politikai befolyásoltságával kapcsolatban.

 

A Népszava című napilap szombati számában megjelent: Kulcsár Attila védője, Zámbó Gyula nem cáfolta, hogy Baja Ferenc neve szerepelt a több milliárdos sikkasztással gyanúsított volt befektetési tanácsadó egy hivatali vesztegetéssel kapcsolatban tett vallomásában.