Az UNICEF felmérése szerint Magyarország a világ negyedik legveszélyesebb országa a gyerekek számára. Az Egyesült Államok, Mexikó és Portugália után Magyarországon verik a legtöbb gyereket otthon. A fizikai és lelki bántalmazások miatt a gyerekek agresszívek lesznek, magatartászavarrokkal küzdenek, szellemi fejlődésük pedig elmarad társaikétól. Itthon különösen magas az egy évesnél fiatalabb gyerekek halandósága a csecsemőgyilkosságok miatt.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF felmérése szerint Magyarország a világ negyedik legveszélyesebb országa a gyerekek számára. A vizsgált országok közül az Egyesült Államok, Mexikó és Portugália után Magyarországon bántalmazzák a legtöbbet a gyerekeket. A fizikai és lelki bántalmazások miatt ezek a gyerekek  agresszívek lesznek, magatartászavarrokkal és depresszióval küzdenek, szellemi fejlődésük pedig elmarad társaikétól.

Dr. Kecskeméti Edit a szervezet magyarországi igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy az UNICEF információi az egyes országok önkéntes adatszolgáltatásán alapulnak, így az eredményt jelentősen befolyásolta, hogy hol hogyan adminisztrálják az ilyen eseteket. Vannak olyan országok, ahol az egyéb halálokok közé sorolják, ha a szülei halálra vernek egy gyereket, így sokkal kevesebb esetről számolnak be.

Magyarország rossz eredménye persze nemcsak ezzel magyarázható. A csecsemőgyilkosságok miatt itthon különösen magas az egy évesnél fiatalabb gyerekek halandósága. Kecskeméti Edit szerint ennek több oka van. A fiatalok szexuális felvilágosulatlansága, a házastársak őszintétlen viszonya, tanácsadók hiánya, és a környezet elutasító viselkedése együtt vezet a gyilkossághoz.

A feszülséget a gyerekeken vezetik le

"A gyerekbántalmazások száma nem hozható szoros kapcsolatba azzal, hogy egy ország szegény vagy gazdag" - állítja az igazgatónő. Ugyanakkor vannak olyan tényezők, melyekkel magyarázhatók például a magyar adatok. Ilyen az alkoholizmus, a munkanélküliség, a gazdasági problémák, melyek feszültségeket keltenek a szülőkben, amit a gyerekeiken vezetnek le. Kecskeméti Edit szerint az is közrejátszik, hogy itthon nem megfelelő a párok felkészültsége a gyerekvállalásra.

A megoldás sokféle intézkedésből áll össze. Az első lépés a jogi rendezés lenne. Magyarországon nem tiltja külön jogszabály az úgynevezett házi fegyelemezést. Csak akkor büntethető a szülő, ha a cseleménye beleesik a testi sértés vagy a kiskorú veszélyeztetése kategóriákba. Ugyanakkor számos gyermekjogi egyezmény kimondja, hogy a legkisebb mértékű lelki vagy fizikai erőszakot is büntetni kellene. "A konkrét esetek megbüntetése mellett azért is fontos lenne egy ilyen jogszabály, mert irányt mutatna a társadalomnak"- fogalmazott Kecskeméti Edit. A Szövetség a Gyermekek Bántalmazása Ellen közhasznú szervezet tavaly aláírásgyűjtésbe kezdett, mellyel megpróbálták elérni, hogy a gyerekek bántalmazását a törvény büntesse, és a szakembereket büntetőjogi felelősség terhelje a gyerekek védelmének elmulasztása esetén. Nem sikerült elég aláírást összegyűjteniük, szerintük azért, mert aki maga is üti a gyerekét, nem akar saját magával szembe fordulni.

Beleszólás a család belügyeibe

Kecskeméti Edit szerint nemcsak a magyar, minden társadalom nehezen viseli, ha beleszólnak a család "belügyeibe". Ugyanakkor a fegyelmezéssel kapcsolatos hozzáállás megváltoztatható. Svédországban például tíz évvel ezelőtt a többség még úgy gondolta, hogy megengedett egy-egy atyai pofon, ma az emberek 90 százaléka elfogadhatatlannak tartja. Ehhez a törvény kevés volt, minden család írásos tájékoztatót kapott az alternatív fegyelmezési módszerekről, a szülői tekintély erőszak nélküli megőrzéséről. Tanácsadó szolgálatokat hoztak létre, és kampányokat indítottak a témáról. Az igazgatónő szerint fontos lenne, hogy azok is megszólaljanak, akik ellenzik a törvényt, akik félnek a következményeitől.

A kormány korábban jelezte, hogy hajlandóak módosítani a gyermekvédelmi törvényt, de Kecskeméti Edit úgy gondolja, hogy a komplex megközelítés egyelőre hiányzik. Nincs összefogás az állam és a civilek között, miközben a nemzetközi szervezetek folyamatosan követelik, hogy végre Magyarországon is megszülethessen a jogszabály a testi fenyítés tilalmáról. Európa 13 országában tiltja törvény a lelki és fizikai gyerekbántalmazást.