Megvan a kockázata, hogy a hétfői, a rabló halálával végződött bankrablási kísérlet után eldurvulnak a hasonló helyzetek - mondta az [origo]-nak az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa. Münich Iván szerint ugyanakkor nem lehet pontosan megmondani, hogy mi lesz a példa nélkül álló eset következménye, mert ilyen kiélezett helyzetben mindenki máshogy reagál: lesz, aki könnyebben fegyvert ránt ezután, de lesz olyan is, akit elrettentenek a történtek a hasonló cselekedetektől.

Az [origo] által megkérdezett szakértő szerint előfordulhat, hogy keményebbé válnak a rablások azután, hogy hétfőn egy budapesti bankfiók biztonsági őre 5 lövéssel leterítette azt a férfit, aki bankrablással fenyegetőzött, majd a levegőbe lőtt. Korábban soha nem fordult elő hasonló eset Magyarországon - mondta az [origo]-nak Münich Iván, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) munkatársa. Szerinte egyelőre kérdéses, hogy mi lesz az eset következménye. Ez függ attól is, hogy elmarasztalják vagy esetleg felmentik az őrt a rabló halálát okozó fegyverhasználat miatt.

A fegyveres és vagyonőrök munkáját is szabályozó 1998. évi IV. törvény szerint "a személy- és vagyonőr arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazásával a védett személy biztonságát fenyegető támadást elháríthatja", azonban a fizikai erő alkalmazásánál figyelembe kell vennie az arányosság követelményét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői közlése szerint a bankrabló berontott az épületbe, azt mondta "bankrablás!", majd a levegőbe lőtt. Kérdés, hogy ez már feljogosítja-e a fegyveres őrt a fegyverhasználatra.

Tóth Mihály büntetőjogász hétfőn azt MTI-nek azt nyilatkozta: a jogos védelem - mint büntethetőséget kizáró ok - megállapítható lehet akkor is, ha a támadó csak a levegőbe lőtt, hiszen a biztonsági őr nem bízhatott abban, hogy ezt nem követi újabb, célzott lövés. Azt az ügy további körülményeinek tisztázása után lehet azonban csak megállapítani, hogy a fegyverhasználat az adott helyzetben jogos volt-e, nem lépte-e túl az arányosság követelményét. Az őr ellen emberölés megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.

Mindenki másként reagál egy ilyen kiélezett helyzetben - mondta Münich. Ezen az sem változtat, hog az őröket felkészítik, elméletileg tisztában vannak jogi lehetőségeikkel és korlátaikkal is. Ez azonban csak papíron van így, az adott szituációban már minden az egyénektől függ - mondta.

Az eset az OKRI kutatója szerint mindenki számára tanulságos lesz. Mint mondta, remélhetőleg tanulnak majd a rablók a történtekből, ugyanakkor elismerte azt is: megvan a kockázata annak, hogy a rablások az eset miatt eldurvulnak. A bűnelkövetők ugyanis tisztában lesznek vele, hogy nagyobb kockázatot vállalnak, így esetleg keményebbek lesznek saját védelmük érdekében. Az a bűnelkövető például, aki hajlamosabb az antiszociális magatartásra, mint mások, könnyebben használhatja fegyverét ezek után.

Az OKRI kutatója - hasonlóan a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) előzetes véleményéhez - úgy vélte, hogy az eddigi adatokból az látszik, a biztonsági őr jogosan használta fegyverét. Azt mondta ugyanakkor, hogy mivel eddig példa nélkül álló esetről van szó, az ügy jogi megítéléséről is viták lesznek.

A rendőrség jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit. A BRFK sajtóügyeletese az [origo]-nak elmondta: pszichológia, ballisztikai és orvos szakértői vizsgálat folyik, melyek eredménye néhány napon belül kerülhet nyilvánosságra.