Kétszáz embert oltottak be kedden a Pest megyei Vámosmikolán, mert a faluban tizenegy embernél - köztük nyolc gyereknél - hepatitis A vírust mutattak ki. Az iskolában permetezővel fertőtlenítenek, a közkonyhákon fertőtlenítős kézmosást vezettek be. A helyiek megijedtek a fertőzés veszélyétől, de az ÁNTSZ munkatársai szerint hamisak azok a híresztelések, hogy a fertőzött családokat kiközösítették volna.

Tizenegy ember betegedett meg a Pest megyei Vámosmikolán hepatitis A vírustól, köztük nyolc 9 és 14 év közötti gyerek - mondta az [origo]-nak Tettinger Antal, az ÁNTSZ Pest megyei intézetének vezetője. Hat beteget múlt hét pénteken szállítottak a budapesti László Kórházba, közülük - egy fertőzöttet kivéve - mindenkinek javult az állapota. A fertőzöttek két család tagjai közül kerültek ki, a hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy mi állhat a betegség megjelenésének hátterében. A betegség idén még egyáltalán nem fordult elő a megyében - mondta a megyei főorvos.

Az 1700 fős Pest megyei faluban elrendelték a fertőtlenítést, és összesen 200 embert oltottak be a betegség ellen. Az oltás abban az esetben is segít, ha valaki már elkapta a fertőzést, de a betegség még lappangási időben van - mondta Tettinger Antal főorvos. A vámosmikolai iskolát permetezővel fertőtlenítették, és előírták, hogy a közkonyhákon étkezők fertőtlenítős vízzel mossanak kezet.

Az ÁNTSZ munkatársa szerint hamisak azok a híresztelések, miszerint a fertőzött családokat kiközösítették a faluban. A helyieket meglepte a betegség megjelenése és a bevezetett óvintézkedések, de munkatársaim nem tapasztaltak kiközösítést - mondta Tettinger. A falu polgármestere, Durján Miklós szintén úgy nyilatkozott, hogy nem közösítették ki az érintett családokat, bár hozzátette, hogy néhányan nem szívesen fognak kezet a betegek hozzátartozóival, mert tudják, hogy a betegséget így is el lehet kapni.

A hepatitis A vírus okozta májgyulladás lappangási ideje általában 28-30 nap, de elhúzódhat akár 50 napig is. A betegség legfontosabb tünetei a néhány napig tartó láz, rossz közérzet, elesettség, étvágytalanság, émelygés és sárgaság, gyerekeknél általában enyhe lefolyású. A megbetegedési arány ott a legnagyobb, ahol rosszak a szociális és higiénés körülmények.