A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a Miniszterelnöki Hivatal Közpénzügyi Államtitkárságának egy volt politikai főtanácsadója 10 millió forintért, jogosulatlanul adott Kulcsár Attillának, a brókerbotrány egyik fő gyanúsítottjának egy másolatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodási vizsgálatáról készített jelentésből. Az ügyészségi szóvivő szerint a főtanácsadó részletes vallomást tett, de tagadja bűnösségét. Keller László közpénzügyi államtitkár elhatárolódott volt munkatársától.

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) közleménye szerint kedden "hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének alapos gyanújával" hallgatta ki a Miniszterelnöki Hivatal Közpénzügyi Államtitkárság volt politikai főtanácsadóját. A gyanúsított 2003 májusában töltötte be az említett munkakört.

A LÜ már a múlt héten bejelentette, hogy vesztegetéssel is gyanúsítják Kulcsár Attillát, de részleteket nem árultak el. A gyanú szerint a főtanácsadó 10 millió forintot kapott Kulcsár Attilától a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodási vizsgálatáról készített jelentés másolatáért. Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő szerint a főtanácsadó részletes vallomást tett, de tagadja bűnösségét. A továbbiakban szabadlábon védekezhet.

A közlemény reagál Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő az ügyészség kommunikációját bíráló kijelentéseire is. Az ügyészség mindig szabályszerűen tájékoztatja a közvéleményt a folyamatban lévő ügyekről. "Mindezek alapján minden alapot nélkülöznek azok a kijelentések, amelyek az ügyészséget kiszivárogtatással vádolták" - tartalmazza a LÜ közleménye.

Keller László közpénzügyi államtitkár közleményben határolódott el munkatársától. Szerint az ügyészség által vizagált ügyről az államtitkárnak és az államtitkárság többi munkatársának nem volt tudomása. Ha beigazolódik az ügyészségi gyanú, akkor gyorsan és határozottan megtörténik a vétkes megbüntetése - írja.

Keller ugyanakkor felháborítónak minősítette a Legfőbb Ügyészség  magatartását, amellyel szerinte egy kihallgatott személy volt munkahelyét próbálják az érintett üggyel összefüggésbe hozni, politikai felhangot adva annak. "Az ügyészség most megjelent nyilatkozatával ellentétben a legfőbb ügyész eddig a Fidesz holdudvarát érintő konkrét ügyekben megtagadta a tájékoztatást, arra hivatkozva, hogy folyamatban levő ügyben nem adhatja meg azt" - tartalmazza a közpénzügyi államtitkár közleménye.

Kulcsár Attila, a K & H Equities volt befektetési tanácsadója a gyanú szerint 88 millió euró értékű összeget sikkasztott el a cég ügyfeleitől. Emellett pénzmosással, engedély nélküli banki tevékenységgel, valamint hamis dokumentumok felhasználásával is gyanúsítják. A PSZÁF-jelentésnek azért van jelentősége az ügyben, mert tulajdonképpen ez az irat felelős a K & H-ügy kirobbantásáért.

A PSZÁF a Pannonplast szabálytalan részvényfelvásárlásáról készített jelentést, amelyben közpénzek felhasználását is valószínűsítették. Az ügy vizsgálatakor derült ki, hogy Kulcsár Attila külön ügyfélkörrel rendelkezett. A PSZÁF elnökét, Szász Károlyt tavaly június 16-án - a jelentés közzététele előtti napon - kerékpárbalesetet színlelve állították meg, majd két férfi megverte. Az elnök nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.