Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége szerint az ő szőlőjét nem érintette az a vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet részben az ő tulajdonában lévő cég igényelt még 2001-ben. Lévai erről a Blikknek számolt be. A volt miniszterelnököt és feleségét egy 41 milliós szőlőtelepítési támogatás miatt támadják.

Állami támogatás igénybe vétele miatt támadják Orbán Viktort és feleségét a kormánypártok. Lévai Anikó ugyanis tulajdonos egy olyan cégben, amely 2001-ben 41 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott szőlőtelepítésre a Tokaji borvidéken.

Lévai Anikó, aki a Blikknek nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, elmondta, hogy már 1997-ben is pályáztak a Szárhegydűlő Kft-vel szőlőtelepítési támogatásra - akkor 8,8 millió forintot kaptak. Mint mondta, a cég jelenleg 48 hektáron működik, amelyből összesen 8 hektár az övé. A terület amúgy részben a cég tulajdonosaié, részben bérelt föld. A cég birtokában nincsen föld, a megtermelt szőlőt pedig eladják - ugyanis nincsen borászatuk - mondta Orbán felesége a Blikknek.

Lévai Anikó szerint 2001-ben vízlefolyás-gátló kiépítésére is kaptak pénzt, amely az ő 8 hektáros területének környezetében készült el, de a 41 milliós szőlőtelepítési támogatás nem érintette az ő részét. A volt miniszterelnök felesége - aki már kiváltotta az őstermelői igazolványt - felcsúti és tokaji földjeire is szeretne támogatásokat igénybe venni - írja a Blikk.

A Szárhegydűlő-Sárazsadány-Tokajhelgyalja Kft.-nek 2001 és 2005 között folyósítják a kérdéses összeget. A szőlőtelepítést és a tőkék gondozását évente ellenőrzik - mondta el a lapnak Németh László, a megyei FVM Hivatal helyettes vezetője, aki szerint a térségben nem számít kiugrónak ez az összeg.

Korábban hasonló ügy miatt volt kénytelen távozni posztjáról Wekler Ferenc a parlament SZDSZ-es alelnöke.