Hamarosan újra láthatóak lesznek a televízióban az óvszerhasználatot népszerűsítő reklámfilmek, és néhány iskolában beépül a tanrendbe a szexuális élettel kapcsolatos tudnivalók oktatása. A nemrégiben elkészült nemzeti AIDS-stratégia hosszabb távú tervei között a tanácsadással egybekötött anonim szűrések kiterjesztése, a prostituáltak hatékonyabb szűrése is szerepel. A civil szervezetek nem látnak biztosítékot arra, hogy a tervek belátható időn belül meg is valósulnak.

Elkészült a nemzeti AIDS-stratégia, mely a 2004 és 2010 közötti tennivalókat foglalja össze. A stratégia egyik kidolgozója, Makara Péter szerint a megelőzésen kívül a jelenlegi - a környező országokhoz képest - jó helyzet fenntartása és a megelőzés a cél. Ha valamilyen előre nem látható okból a helyzet súlyosbodna, akkor egészen mást kell tenni, mint ami a stratégiában szerepel - tette hozzá Makara Péter, a Nemzeti AIDS Bizottság tagja. A kitűzött feladatok között szerepel többek között, hogy tanácsadás kövesse az AIDS-szűréseket, a tananyagba épüljenek be a biztonságos szexuális élettel kapcsolatos tudnivalók, minél több szórakozóhelyen legyen óvszer-automata, valamint a prostituáltak szűrését is szeretnék hatékonyabban megoldani. 2003 decemberében több civil szervezet tiltakozott az ellen, hogy hosszú ideig nem történt semmi a megelőzés terén, és számon kérték a nemzeti AIDS-stratégia hiányát is.

Az AIDS-ellenes tennivalók közül először a televíziós kampány valósul meg: már jövő héten látható lesz egy reklámfilm, mely az óvszerhasználatra hívja fel a figyelmet. "Minden profi védi a szerszámát, használj te is óvszert" - így hangzik majd a szlogen. Szeptemberben néhány iskolában beindult az egészséges életről szóló oktatás is, ez egyelőre kísérleti jellegű, akkor vezetik be országosan, ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok és lesz rá pénzügyi fedezet. Ezen az órán nemcsak a szexuális élettel, hanem például a dohányzással kapcsolatos kérdésekről is szó lesz. Az iskolákban lehetőséget kellene arra is biztosítani, hogy a gyerekek hetente legalább 2 órában megkereshessék kérdéseikkel az iskola védőnőjét. Szintén a rövid távú tervek között szerepelnek a bevándorlókkal kapcsolatos teendők: szűrési programok, valamint orosz és román nyelvű tájékoztató kiadványok készülnek - mondta Makara Péter.

A témával foglalkozó civil szervezetek nagyrészt egyetértenek a kitűzött célokkal, de arra nem látnak garanciát, hogy belátható időn belül meg is valósulnak. Nincsenek határidők, ütemtervek, megjelölt források - mondta az [origo]-nak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet munkatársa, Csernus Eszter. A másfél évig készült stratégiában vannak jó ötletek, de többnyire mégis megmarad azon a szinten, ahol már tíz éve is tartottunk - mondta a jogász. Az intravénás droghasználókról pedig továbbra is kevés szó esik - vélte Csernus Eszter.

A stratégia továbbra is a kiemelten kezelt, különösen veszélyeztetett csoportokra (prostituáltak, melegek, intravénás droghasználók) vonatkozó elképzeléseket tartalmaz, miközben a HIV-fertőzés veszélye ma már ennél jóval nagyobb kört érint - mondta az [origo]-nak Jaksa Brigitta, a Habeas Corpus Munkacsoport képviselője. A magyarországi adatok az utóbbi időben változtak, nőtt a heteroszexuális nők fertőzöttségének aránya - mondta Jaksa Brigitta. Ezzel nem értett egyet azonban Nemzeti AIDS Bizottság tagja, Makara Péter, szerinte Magyarországon, ugyanúgy mint az EU többi országában, a magas kockázati csoportokra kell koncentrálni az AIDS-megelőzésben, a hazai fertőzötteknek 70 százaléka pedig jelenleg is a férfiak közül kerül ki.