Igazságosabb állammal kecsegtetnek a szocialisták

2004.09.24. 8:46

A társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését ígéri az MSZP, derült ki a párt választmányának péntek esti ülése után. Kovács László távozó pártlelnök a tanácskozást követően azt mondta: a kormányprogram, amely nagyobb tehervállalást vár a tehetősektől és kiegyensúlyozottabb szociális ellátás kiépítésére tesz kísérletet, nemcsak erre a ciklusra szól. A szocialista választmány péntek este a tervezetről szóló koalíciós egyeztetés után vitatta meg és hagyta jóvá egyhangúlag  a kormányprogramot. Az SZDSZ vezető testülete szombaton tárgyal az elképzelésekről.

Fotó: Fábián Évi

"Jó szívvel képviselhető lesz a kormányprogram, amely túlmutat a mostani cikluson, vagyis nem két évre szól" - jelentette ki Kovács László péntek este, az MSZP választmányi ülése után. A kormányprogramról részleteket továbbra sem árultak el, mindössze annyit, hogy annak központi gondolata a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése lesz. A rászorulóknak a kormány több támogatást kíván nyújtani, a tehetősebbektől pedig nagyobb felelősségvállalást vár majd el. A kormányprogramnak ugyancsak hangsúlyos része lesz az otthon- és munkahelyteremtés, az igazságos adózás, és a gyerektámogatás.

A programról folytatott koalíciós egyeztetés péntek reggel nyolc órakor kezdődött és közel két órán át tartott. A koalíciós pártok akkor sem árultak el részleteket a kormányprogramról. Kovács László, az MSZP elnöke a tárgyalások után csak annyit közölt, hogy nem maradt nyitva fontos kérdés, csupán kisebb stilisztikai jellegű kérdésekben folytatnak még egyeztetéseket. Mint elmondta, a továbbiakban szükséges még, hogy meglegyen a két párt illetékes testületeinek jóváhagyása is.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a péntek reggeli koalíciós tárgyalások után azt mondta: az SZDSZ frakciója a program egy korábbi változatát már megvitatta, szombaton várhatóan az országos tanács is rábólint.

A két pártelnök korábban sem volt hajlandó részleteket elárulni az ötvenoldalas, "Lendületben az ország" címet viselő kormányprogramról, és személyi kérdésekbe sem mentek bele. Mint mondták, a program csak akkor lehet nyilvános, ha az Országgyűlés elé terjesztik, személyi kérdésekről pedig majd csak a hétfői parlamenti szavazás után esik szó.

A MSZP komolyan ügyelt arra pénteken, hogy a programból semmi ne kerülhessen nyilvánosságra. Pénteken a párt elnökségi tagjai is csak arra az időre kapták meg a dokumentumot, amíg megvitatták a tartalmát, ezután azonban vissza kellett adniuk.

Délután az MSZP elnöksége és parlamenti frakciója tárgyalt a programról. A délutáni frakcióegyeztetés után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy a vártnál gyorsabban sikerült befejezni a tárgyalást, mert a szocialista frakció mindenben támogatta a kormányt. "Hosszú és hangos tetszésnyilvánítás fogadta a bankadó bevezetését" - emelte ki Gyurcsány. A kormányfőjelölt szerint a program egyetlen pontjáról sem folyt érdemi vita.

Az MSZP választmányi ülése este egyöntetűen fogadta el a kormányprogram tervezetét. A szabad demokraták országos tanácsa elé szombaton kerül a kormányprogram, amelyről hétfőn már akár szavazhat is a parlament. Mádl Ferenc köztársasági elnök ugyanis korábban azt ígérte, hétfőn felkéri kormányfőnek Gyurcsány Ferencet, aki utána benyújtja a programot a parlament elé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK