Medgyessy Péter fél ciklusa

2004.09.24. 17:20

Medgyessy Péter az első miniszterelnök a rendszerváltás óta, aki lemondásra kényszerült. Kormánya az első fél évben hallatlanul kedvelt volt, attól kezdve viszont meredeken zuhantak a népszerűségi mutatók. A szombaton távozó kormányfő kinevezése után egy hónappal már majdnem megbukott, de akkor még a szocialisták mellette álltak, így sikerült leszerelnie a távozását követelő SZDSZ-t.

Medgyessy Péter kormánya gyors döntésekkel kezdte a munkát, de a lendület hamar kifújt. Elfogyott a népszerű intézkedésekre szánt pénz, az előző kormány ügyeivel sem lehetett sokáig lázban tartani a közvéleményt. A kezdeti sikerek után következő kudarcok széthúzáshoz vezettek a miniszterelnök táborában is. A Medgyessy-kormánynak sikerült néhány ügyet felkarolnia, de az igazi nagy reformok elmaradtak. Több fontos törvénytervezet megbukott, és új kezdeményezésekkel alig rukkolt elő a kormány. A bizonytalan fellépésű kormányfőnek nem sikerült válaszolnia az ellenzék kihívásaira, az ország irányítását a szocialisták szerint is tétovázások tették nehézkessé.

Medgyessy Péter sajátos helyzetben lett kormányfő: kívülről hozták, nem volt tagja az őt jelölő pártnak, hiányoztak azok a kapcsolatai, amelyeket egy pártkarriert építő politikus hosszú évek alatt alakíthat ki. Ő volt lekötelezve megválasztóinak és nem neki voltak lekötelezettjei a pártban. 2001 júniusában egy kényelmetlen kompromisszum tette őt miniszterelnökké: a megosztott szocialisták képtelenek voltak maguk közül választani. Így sikerült a pártelnök Kovács László és a szintén külső jelöltnek számító Németh Miklós elől megszereznie a miniszterelnök-jelöltséget.

Kormányzása alatt Medgyessy igyekezett lavírozni a szocialisták és saját emberei között. Először az inkább hozzá kötődő Kiss Elemér vezette Miniszterelnöki Hivatalra támaszkodott, majd őt lecserélte az MSZP befolyásos emberének számító Kiss Péterre. Behozta viszont kormányába a kifejezetten hozzá kötődő Gyurcsány Ferencet és Draskovics Tibort. Gyurcsány személyes tanácsadója, Draskovics pedig kabinetfőnöke volt. Az MSZP baloldalának ez nem tetszett, de Medgyessy saját csapata sem volt egy idő után elégedett a döntéssel.

2003 elejétől hónapról hónapra csökkent a kormány népszerűsége. A Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs csoportját többször átszervezték, próbálkoztak külföldi tanácsadókkal, de az egymással is harcban álló csoportok nem tudtak hatékonyan működni. Az európai parlamenti választásokon 2004 júniusában az MSZP vereséget szenvedett. Az ellenzék erősödével a kormányt belülről is élesebben kezdték kritizálni.

A korábban Medgyessy-szövetségesnek számító Gyurcsány Ferenc is támadásba lendült, mire nyár végén Medgyessy az MSZP vezetéséhez fordult támogatásért. Augusztus végére megpróbálta átszervezni kormányát, de az egy hónapos bizonytalanság után bejelentett változások már elégtelennek tűntek. Az MSZP vezetésével szemben is egyre elégedetlenebb lett a tagság, és ezt kihasználva az SZDSZ is bátrabban kritizálta a kormányfőt. Medgyessynek nem sikerült szilárd hátteret találnia: se az MSZP-vel, se a személyéhez kötődő politikusokkal nem tudott stabil kapcsolatot kialakítania.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK