Megkezdődött hétfőn a többek között a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablással is vádolt K. Ede és H. László pere. A vádlottak - felolvasott írásbeli vallomásukban - minden vádpontban elismerték bűnösségüket, kivéve a móri bankrablást. K. szerint 2000 óta nem is járt a településen. "Minket is megrázott, hogy ilyen aljasságot követtek el" - állította. 

Fotó: Fábián Évi

Hétfőn megkezdődött a móri bankrablással vádolt K.Ede és H. László, illetve hét segítőjük pere a Fővárosi Bíróságon. A két fő vádlottat azonban nem csak a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás, hanem több más erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt is felelősségre vonják. Az ügyész több mint egy órán keresztül ismertette a vádiratot, amelyben felsorolta az 1999 óta a fő vádlottak által elkövetett bűncselekményeket: pénzváltók, posták, pénzszállítók elleni támadásokat.

A bíróság előtt felolvasott írásbeli vallomásában K. Ede a móri kivételével az összes vádpontban elismerte bűnösségét. Elismerte, hogy a különböző rablások során úgy történtek a dolgok, ahogy a vádiratban szerepel, csak kisebb - a lényeget nem érintő - eltéréseket nevezett meg. K. szerint ugyanakkor a móri bűncselekményben nem vett részt, 2000 év vége után nem is járt a településen. "Minket is megrázott, hogy ilyen aljasságot követtek el" - állította.

Tagadásának azonban részben ellentmond az, hogy az ügy harmadrendű vádlottjának - K. Attilának - korábban azt mondta a móri Erste Bank fiókkal kapcsolatban, hogy "van egy jó kis bank, meg lehetne csinálni". K. ezt azzal magyarázta, hogy erről még 2000-ben beszélt társának, de utána nem foglalkoztak a dologgal.

Már a móri rablás előtt megromlott a viszonyuk

Az írásbeli vallomásból az is kiderült, hogy K. Edének Móron lakott egy barátnője 2000 őszén, és hozzá járt a városba. A nő 100 méternyire lakott az Erste Banktól, K. ezért tudta, hogy van ott egy bankfiók. Arra azonban nem tudott válaszolni, miért mondta azt a társának, hogy könnyű lenne kirabolni a fiókot, miközben azt állította hogy nem is járt benne, sőt még a közelébe se ment, csak autóban ülve vette észre.

H. László ugyancsak elismerte bűnösségét a móri kivételével az összes vádiratban szereplő rablásban. A két vádlott annyit tett még hozzá vallomásában, hogy már pár hónappal a 2002. május 9-i móri rablás előtt megromlott a viszonyuk, és nem tartották a kapcsolatot.

Rendkívüli biztonság

Az ügyészség szerint a felsorolt bűncselekmények közül a legtöbbet a két fő vádlott követte el, az ügy többi szereplője közül egyesek bűnsegédként részt is vettek ezekben, de van közöttük olyan, aki "csak" tippet adott a két tettesnek, vagy útlevelét adta oda, hogy külföldre mehessenek.

Amint az várható volt, a per rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött. A rendőrség hermetikusan lezárta a tárgyalóteremhez vezető folyosót, amikor a vádlottakat felhozták, és még csak a közelükbe sem engedtek senkit. A tárgyalóteremben golyóálló-mellényes őrök vigyáznak Kaiserékre, a termen kívül pedig tucatnyi rendőr várakozik.

Az [origo] tudósítója utoljára a viszkis tárgyalásán tapasztalt hasonló mértékű biztonsági készültséget. Akkor is körülbelül ennyi rendőr vigyázott a vádlottakra, ám akkor mindenkinek, aki belépett a tárgyalóterembe, kétszer vizsgálták meg a ruházatát és a táskáját a rendőrök.