Autogram-osztogatás és Megasztár a kormányprogram-bemutatón

2004.09.28. 17:38

A Körcsarnokba érkezett nyugdíjas MSZP-szimpatizánsok a kormányprogramot leginkább arra használták, hogy autogramokat gyűjtöttek rá. A legtelhetetlenebbek még Gáspár Lacival is aláíratták a kormányprogramot. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a program ismertetése helyett inkább azt sulykolta: fent több felelősség, lent több lehetőség kell az embereknek.

Már az is az MSZP megújulását mutatja, hogy Koncz Zsuzsa helyett a megasztáros Gáspár Laci lépett fel a szocialisták kormányprogram-bemutató rendezvényén - viccelődtek az MSZP munkatársai a sajtó képviselőivel. Bár a Körcsarnokban megtartott rendezvényen elsősorban a nyugdíjasok képviseltették magukat, sokan tapssal kísérték Gáspár dalait, aki ugyanakkor egész idő alatt el sem mozdult a szónoki pulpitus mögül.

 

Amíg nem kezdődtek a beszédek, a meghívottak autogram-vadászatra indultak. A legtöbben Hiller István kulturális minisztert rohanták le, aki nem győzte szignálni a felé nyújtott kormányprogramokat. Népszerű volt emellett Kiss Péter kancelláriaminiszter, Gál J. Zoltán kormányszóvivő és Draskovics Tibor pénzügyminiszter is. A színpad körül állók végül még Gáspár Lacival is aláíratták a kormányprogramot.

 

A beszédeket Lendvai Ildikó frakcióvezető nyitotta, aki szerint a kormányprogram szerdán "gyorsan átmegy, mint Orbán Viktor a román határon". Lendvai felolvasta Göncz Árpád levelét is, aki betegsége miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt közel egyórás beszéde hosszúra nyúlt ugyan, de kevés konkrétumot tartalmazott a kormányprogramra vonatkozóan. Lassan beszélt, tagoltan, egyszerű szavakkal, gyakran ismételve egy-egy frázist. Beszédének lényegét végül össze is foglalta egy mondatban: fentről több felelősséget várnak az emberek, lent pedig több lehetőséget akarnak adni nekik.

 

Gyurcsány kitért az ellenzék azon védjaira is, miszerint hogy lehet valaki baloldali, ha gazdag. "Mondhatnám, hogy úgy maradtam" - felelte a kormányfőjelölt. Többször elmondta: szegény munkáscsaládból származik, édesanyja kisnyugdíjas, több rokona is minimálbérből él. "A baloldaliság nem a szegények ügye" - jegyezte meg. Hozzátette: "a boldogságot nem fogja senki sem elhozni, csak ti magatoknak".

 

A miniszterelnök-jelölt nem ígért sokat az egybegyűlteknek. Mint mondta, nem lehet egy csapásra megoldani minden problémát. Közölte: az elmúlt két évnek nem az eredményei, hanem a lendülete veszett el. Most több határozottságot, következetességet, lendületet várnak az emberek - mondta.

 

Gyurcsány egy személyes élményét is megosztotta a szimpatizánsokkal: ´97-ben olyan súlyos beteg volt, hogy az orvosok azt mondták neki: nem biztos, hogy megéri gyermekei felcseperedését. Ekkor számvetést készített, mit hagyna örökül. Hozzátette: arra tanítja gyerekeit, hogy nem lehet mindent megkapni, meg kell a dolgokért küzdeni.

 

A kormányprogramból a jelölt a személyi jövedelemadó, a családtámogatási rendszer és a lakásteremtési támogatás átalakítását említette ki, megjegyezve: azok kapnak többet, akik igazán rászorulnak.

 

"Az élet nehezebb felén születettem, mára jómódban élő, sikeres ember vagyok. A hatalom nem a felemelkedés, a meggazdagodás lehetőségét adja" - mondta Gyurcsány. Hozzátette: a kormányzás a bizonyítás lehetőségét adja számára. A parlamenti beszédéhez hasonlóan a "felkészültem, készen állok" fordulattal fejezte be beszédét a kormányfőjelölt, majd hozzátette: már holnap nekilát a munkához.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK