Másfélezer veszélyes anyagot tartalmazó tartálytól szabadul meg keddtől Újpest, mivel megkezdődött a hordók elszállítása. Mivel a szennyező cég nem volt hajlandó ezt megtenni, a környezetvédelmi felügyelőség viteti el a hordókat, amelynek költségét majd behajtják a tulajdonoson.

Kedden elkezdték a veszélyes anyagot tartalmazó hordók elszállítását, amelyek a Budalakk Kft. újpesti telepen hevernek a Váci út közelében. A környezetvédelmi hatóság még augusztus közepén szabott egy hónapos határidőt a tartályok elszállítására a tulajdonosnak. Mivel ennek nem tett eleget, ezért a környezetvédelmi felügyelőség intézkedett a veszélyes anyag elszállításáról, amelynek költségét a szennyezőnek, pontosabban a felszámolás előtt álló vállalat felszámolójának, a Reorgnak kell állnia. A szállítás és a hulladékkezelés költségét százmillió forintra becsülte a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkára, Őri István.

A becslések szerint mintegy másfél ezer hordó lehet a telepen. Korábban kétezer darab tartály volt, azonban a gyártelepről mintegy fél ezret illegálisan Petőfibányára szállítottak még pár hónappal ezelőtt. Emiatt a rendőrség - ismeretlen tettes ellen - környezetkárosítás alapos gyanújával nyomozást indított.

A felszámolás alatt álló cég telepe értékes helyen fekszik, jelenleg mintegy 2,5-4 milliárd forintot érhet - mondta az alpolgármester ingatlanszakértőkre hivatkozva. A Váci út mentén fekvő területet kereskedelmi célokra hasznosíthatja majd az az osztrák tulajdonos, aki korábban megvette a területet.