Csillag István gazdasági miniszter a kormányprogram vitáján már utódjának üzent. Csillag már felajánlotta lemondását az SZDSZ ügyvivő testületének, amit a párt tudomásul vett.

Csillag István gazdasági miniszter a kormányprogram vitáján elhangzott beszédében egyértelműsítette, hogy távozik posztjáról. "Azt kívánom utódomnak, hogy a nehéz feltételek ellenére derűsen és türelemmel folytassa a gazdaság dinamikus fejlesztését. Azt kívánom, hogy a kormánykoalíció nagyobb frakciója támogassa, jobban, mint engem" - mondta.

 

"Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter nem kíván szerepet vállalni az új kormányban; az SZDSZ ügyvivő testületének ülésén felajánlotta lemondását, amit a párt tudomásul vett" - tudatta az SZDSZ szerdán közleményben. "Csillag István nem kívánja felesleges konfliktusokkal terhelni az új kormányt. Nem kívánja a Medgyessy-kormány problémáit és sérelmeit újraéleszteni a Gyurcsány-kabinetben. Miután az MSZP-vel való viszonya megromlott, nem kíván szerepet vállalni az új MSZP-SZDSZ kormányban" - olvasható a közleményben. Kuncze Gábor pártelnök egyúttal felkérte Csillag Istvánt az SZDSZ gazdasági kabinetjének vezetésére, aki elfogadta azt.

 

Csillag menesztését a szocialisták többször is felvetették. Medgyessy Péter még miniszterelnökként be is jelentette, hogy leváltja a gazdasági minisztert, ám az SZDSZ ragaszkodott személyéhez. A Csillag körüli vita vezetett végül oda - bár a szabad demokraták szerint nem személyi vitáról volt szó -, hogy az SZDSZ megvonta a bizalmat Medgyessytől, aki végül lemondott.

 

Miután azonban egyértelművé vált Medgyessy távozása, az SZDSZ egyes politikusai utaltak arra, hogy nem szabnak több ultimátumot, vagyis nem ragaszkodnak tovább Csillaghoz.

 

Csillaggal először alig két hónappal a kormányátalakítás után veszett össze Medgyessy Péter. Akkor Csillagnak vissza kellett vonnia egy M7-es sztrádaépítésre kiadott megbízást, mert nem közbeszerzési pályázaton kapta azt a kivitelező. A 2003-as adóvita idején is Csillag volt az a miniszter, aki a leghangosabban ellentmondott a Pénzügyminisztériumnak. Közben rendszeresen jelentek meg hírek arról, hogy a miniszterelnök nem elégedett a gazdasági tárca teljesítményével, és állandóan lebegtették, hogy bizonyos hatásköröket elvennének Csillag minisztériumától.

 

A gazdasági miniszter bejelentésével négy kormánytag sorsa vált biztossá. Gyurcsány azt már bejelentette korábban, hogy Kiss Péter marad a kancelláriaminiszter és Draskovics Tibor a pénzügyminiszter. Bárándy Péter távozását pedig - sajtóhíreket követően - Bárándy édesapja erősítette meg az [origo]-nak.