Ma szavaznak Gyurcsányról

2004.09.29. 7:11

"Az igazi kérdés az, hogyan tovább. Ez a kormányprogram a nemzet, a köztársaság és a baloldal programja" - mondta az MSZP vezérszónokaként Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben hatszor akkora mértékben nőttek a reálbérek, mint az Orbán-kormány idején, a nyugdíjak vásárlóereje pedig négyszer akkora mértékben.

 

Közölte: ez a program a nemzet programja, mert tűrhetetlennek tartja a meglévő szociális árkokat. "A nemzetbe akarja emelni azokat, akik a nemzet alatt élnek" - tette hozzá. Példaként említette, hogy ezért vállalják az özvegyi nyugdíj emelését, az adósságkonszolidációt, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetését, a 13. havi családi pótlékot.

 

A köztársaság programja Lendvai szerint azért, mert a közügyeket közösen, a civil szervezetekkel, az egyházakkal együtt akarja megoldani. Példaként említette a kényszersorozás megszüntetését és a nép ügyvédje program folytatását.

 

A frakcióvezető érthetetlennek nevezte, hogy miközben az ellenzék nemzetietlennek tartja a kormánykoalíciót, mégis a tervek maradéktalan végrehajtását kérik számon. "ha jók a tervek, és ezért sürgetik a megvalósítását, akkor mit elleneznek olyan nagyon?" - tette fel a kérdést.

 

Kitért Lendvai arra is, hogy a hátralévő két évbe nem fér bele minden korábban tervezett reform. Az egészségügy reformja azért nem - közölte -, mert még sok kormánynak kell egyezetenie az ügyben. A közigazgatási reform pedig azért, mert az újabb lépéshez kétharmados törvényt kellene elfogadni, amihez az ellenzék támogatására is szükség lenne.

 

Hozzátette: nem egyetértést, hanem okos kritikát várnak az ellenzéktől. Kitért arra, hogy az ellenzéki alelnököknek halaszthatatlan dolguk támadt, ezért Szili Katalin elnököl. "Ennél még a székünkre tett szög is szellemesebb volna. Ha nem akarnak ülést vezetni, ne tegyék. Köszönjük, mi jól megvagyunk" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK