Ma szavaznak Gyurcsányról

2004.09.29. 7:11

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke azzal kezdte felszólalását, hogy nem csak azért különleges ez a nap, mert Áder János beszédében viccelni próbált - ha ez nem is sikerült neki -, hanem azért, mert cikluson belüli kormányváltásra kerül sor, ez pedig azt jelenti, hogy a politika képes korrekcióra, a hibák kijavítására. Az SZDSZ az esélyegyenlőség és a versenyképesség szempontjából vizsgálta a kormányprogramot, e két szempont alapján pedig támogatják - mondta Kuncze. Az esélyegyenlőséghez biztos lábakon álló gazdaság kell, a versenyképesség növelése ezért fontos - tette hozzá. "A gazdaság az alfája és ómegája mindennek" - jelentette ki az SZDSZ elnöke.

Ezt követően Kuncze Gábor felsorolta az SZDSZ érveit a program támogatása mellett. E szerint azért szavazzák meg a programot, mert az tartalmazza az adócsökkentés programját, a rászorultság elvét, és lépéseket fogalmaz meg a hatékony és olcsóbb állam megteremtéséhez. Csak annyit ígér, amennyit meg lehet valósítani, nem ígérgetések halmaza - mondta Kuncze. A leendő kormány nem akar túlzott állami szerepvállalást a gazdaságban, elkötelezett a privatizáció támogatásában. Kiáll a felsőoktatás liberalizációja mellett, bár ebben a kérdésben vannak viták a koalíción belül - mondta Kuncze Gábor.

Támogatják a programot azért is, mert elkötelezett a közigazgatás átalakításában, és kimondja, hogy választott régiókra lesz szükség, valamint szakít a vidék és Budapest szembeállításával. A kormányprogram kiáll a környezetvédelem mellett, és elkötelezettje az esélyegyenlőségnek. A program kimondja az alkotmány és a parlamenti jogállam védelmét.

A liberálisok elvárják a kormánytól, hogy bátor és határozott legyen, kísérje figyelemmel a döntések megvalósulását, reagáljon érzékenyen az emberek problémáira, és minden esetben lépjen fel a szélsőjobboldal ellen - fejezte be Kuncze beszédét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK