Ma szavaznak Gyurcsányról

2004.09.29. 7:11

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a kormányprogramról elmondta: sokat beszélnek róla az emberek, de nem azért, mert olyan jó, hanem mert titokban készült. "Végigolvasva egy régi szakácskönyv jut eszembe, amiben a hamis gulyás receptje volt, ami nagyon hasonlít az igazi gulyásra, de mégis más az íze, mert hiányzik belőle valami. A hús. Ez a program is ilyen, hiányzik belőle a hús" - mondta Dávid Ibolya, aki azt is hozzátette: igaz, a készítői csak abból főzhettek, amit az elődök hagytak.

A programban sok újdonság nincs, ugyanakkor az ellentmondások programja, egyszerre ígér mindenkinek, és állítja, hogy a költségvetés egyensúlyban marad - mondta az MDF elnöke. A program látja a problémákat, de megoldást nem kínál. Dávid Ibolya szerint azt, hogy sok újdonság nincs a programban, alátámasztja, hogy a "folytatjuk" szó 36-szor szerepel benne, a "változtatni" pedig 9-szer, de a "hogyan" kérdésre csak egyszer találni konkrét választ.

A Demokrata Fórum elnöke arról is beszélt, hogy bizonyos ígéretek újra és újra előjönnek a programban, például a kollégiumépítések többször szerepelnek. "Dupla ígéretek helyett szimpla megoldásokat vár az MDF" - közölte. Az igazságosság a leggyakrabban emlegetett érték a kormány részéről, de a program nem igazságos - mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint az igazságos közteherviseléshez átfogó adóreformra lenne szükség, ez pedig nem szerepel a kormány programjában.

Elismerően nyilatkozott ugyanakkor arról, hogy a kormány programjában szerepel az 50 év felettiek könnyebb elhelyezkedésének segítése, ezt az MDF is régóta szorgalmazza. A kormányprogram néhol ad, máshol elvesz, összességében egy könyvelési trükk - mondta Dávid Ibolya, aki hozzátette: a problémákat felismeri, de megoldást nem ad, ezért a Demokrata Fórum nem támogatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK