Fotó: MTI
Gyurcsány és Hiller

A vezérszónokok után felszólaló Körömi Attila független képviselő előrehozott országgyűlési választásokat szorgalmazott és közölte, hogy nem kíván részt venni a kormányprogramról szóló szavazásban. A képviselő közölte: Gyurcsány Ferenc életútja "testesíti meg, amitől az ország meg akar szabadulni, a társadalmi igazságtalanságtól". Értékelése szerint, ha Gyurcsány Ferencet kormányfővé választják, azzal "a rendszerváltást megalapozó szerződés megszűnik". 

Magyar Bálint oktatási miniszter a közoktatási és felsőoktatási reform fontossága mellett érvelt.

Farkas Flórián fideszes képviselő a kormány romaprogramját bírálta. Közölte: "legmélyebb pontra kerül a cigánypolitika", "lezüllesztették a cigány önkormányzatokat". Kifogásolta azt is, hogy a kormányprogramban nem szerepel tartós munkahelyprogram. Vádjait Devánszkiné Molnár Katalin utasította vissza, felidézve: korábban dolgozott olyan vállalatnál, ahol romákat is foglalkoztattak, és tisztelték, szerették egymást. "Ez az MSZP romapolitikája is" - mondta.

Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő arról beszélt: a kormányváltással az alkotmány kiállta az idő próbáját. "Ebben az ismeretlen szituációban jól vizsgázott az alkotmány" - mondta. Az elmúlt két évről azt mondta: 2002-ben az volt a siker kulcsa, hogy sikeresen felvették a harcot azokkal a tendenciákkal, amik az Orbán-kormányt jellemezték. Példaként említette, hogy visszaállították a hetenkénti ülésezést a parlamentben. "Kritikusan kell beszélni arról is, hogy nem minden teljesült" - tette hozzá.

Bernáth Ildikó fideszes politikus azért bírálta a kormánypárti felszólalókat, mert hol jól alakuló munkaerőpiacról beszélnek, hol arról, hogy nagy a munkanélküliség. "Dönték már el, hogy baj van vagy nincs és aszerint cselekedjenek" - mondta.

Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte: azok a cégek hagyták el Magyarországot, akik nem akarták emelni a fizetéseket. Helyükre olyan kvalifikált cégek jönnek, akik európai béreket fizetnek.

Béki Gabriella (SZDSZ) az ellenzék azon kifogására reagált, miszerint kevés konkrétumot tartalmaz a kormányprogram. Ezt elismerte, de megjegyezte: sokkal fontosabb a program szellemisége. Ez a program az igazságosság, a szolidaritás és a rászorulók támogatása mellett tesz hitet - mondta, kiemelve, hogy a tehetősek kedvezményeihez a medgyessy-kormány nem mert hozzányúlni. Hozzátette: az SZDSZ a garancia, hogy a kormányprogram szellemisége meg is valósuljon.

Sisák Imre (MDF) azt mondta, hogy pártja csak olyan kormányprogramot tud támogatni, amelynek a családtámogatásra és a szociálpolitikára vonatkozó részei a népességfogyás megállítását szolgálják, és a családok gyermekvállalási kedvének növelését eredményezik. Hozzátette: a beterjesztett kormányprogram ezt nem tartalmazza, ezért nem támogatják.

Vastagh Pál szocialista politikus az esélyegyenlőség és szolidaritás erősítését emelte ki a kormányprogramból. Megjegyezte, hogy ezek az EU alkotmányának is fontos részét képezik. "Európai szintű kormányzásra készül a kormány" - közölte. Úgy vélte, az igazságszolgáltatást, a bíróságokat és a rendvédelmi szerveket kell fejleszteni, mert ezeket a testületeket éri a legnagyobb kihívás a terrorizmus erősödése miatt.

Önmagáért beszél, hogy a kormányprogram csak 67 sort szánt az egészségügyre - jelentette ki Csáky András (Fidesz). Medgyessy Péter azt ígérte: nemzeti közmegegyezésre törekszik majd. A kormány az elmúlt két évben azonban válogatott a tárgyalópartnerek között, az egészségügyi kerekasztal munkájában pedig nem hajlandó részt venni - mondta az ellenzéki politikus. Az egészségügyi intézmények eladósodása felgyorsult. Összehangolt támadássorozat indult az egészségügyi dolgozók ellen, nehogy felemelhessék hangjukat a kormány politikája ellen - közölte. Fel akarják számolni a szolidaritás elvére épülő társadalombiztosítást - jelentette ki Csáky András, majd hozzátette: szégyenletes a program egészségügyi része. Magyarország ennél többet érdemel - mondta végül, az MSZP 2002-es kampányszlogenjére utalva.

 

Kökény Mihály egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az egészségügyi kerekasztal egyetlen konstruktív javaslatot sem fogalmazott meg.

 

Gógl Árpád (Fidesz) válaszában közölte, hogy Kökény Mihály a kerekasztal valamennyi jegyzőkönyvét megkapta, ha számára az derült ki, amit mondott, akkor "vagy nem tud olvasni, vagy diszlexiás".

Czinege Imre (MSZP) azt mondta, hogy a program újfajta egészségügyi szemléletet fogalmaz meg, középpontjában nem a betegség, hanem az egészség, az egészségmegőrzés és a megelőzés áll. A kórházcentrikusságot csökkenteni kell, egyre több beteget kell a szakrendelőkben meggyógyítani - jelentette ki a politikus.