Hét új miniszter lett

2004.09.30. 6:57

Gyurcsány Ferenc új miniszterelnök csütörtökön ismertette kormányának névsorát. Az új kabinetben jelentős változások lesznek. Távozik az egészségügyi, a munkaügyi, a gazdasági, a külügyi és az igazságügyi tárca vezetője. Új, átfogó tárca alakul Göncz Kinga vezetésével - ide tartoznak majd az ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi kérdések. A sporttal kapcsolatos feladatoktól Gyurcsány Ferenc nem akart megválni, ezért azok a kancelláriához kerülnek. Kolber István regionális fejlesztési tárca nélküli miniszteri posztot kap, Baráth Etele uniós integrációs tárca nélküli miniszteri lett.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtök délben kihirdette az új kormány névsorát. Az új külügyminiszter Somogyi Ferenc lett, de csak novembertől veszi át a tárca irányítását, addig Kovács László marad a Külügyminisztérium élén. Az igazságügyi tárca élére Petrétei József kerül. Létrejön egy új tárca, az Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium. Ennek az intézmények Göncz Kinga eddigi esélyegyenlőségi miniszter lesz a vezetője. Az új tárca az eddigi GYISM alapjaira épül, de az esélyegyenlőségi kormányhivatal feladatait is átveszi és az ESZCSM-ből is ide kerülnek a családügyi kérdések. Fontos változás, hogy a gazdasági tárcát Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke kapta meg. A munkaügyi és az egészségügyi tárcát a korábbi államtitkárok vezetik majd, előbbit Csizmár Gábor, utóbbit Rácz Jenő.

Jelentős változás még, hogy az új kormányban két tárca nélküli miniszter lesz. Az egyik hivatal Kolber István vezetésével a regionális fejlesztésért felel majd, míg a másik az uniós integrációs ügyeket felügyeli Baráth Etele irányítása alatt. A korábbi hírekkel ellentétben azonban marad posztján Lamperth Mónika belügyminiszter.

Gyurcsány Ferenc az [origo] kérdésére, hogy Keller László pozíciójában marad-e, közölte: azok a területek, például a közpénzügyi államtitkárság, amiket bejelentései között nem érintett, azokban vagy nem, vagy nem most lesznek változások.

A költségvetést egyelőre nem nyújtják be, még az új kormány első ülésén fogják tárgyalni.

Gyurcsány azután jelentette be a változásokat, hogy az MSZP és az SZDSZ vezetői aláírták az új koalíciós szerződést, miután Gyurcsány délelőtt egyeztetett az SZDSZ ügyvivői testületével és a szocialista frakcióval a kabinet összetételéről. A koalíció új esélyt kapott, és új csapattal valósítja meg a kormányprogramot, az új csapat összetételéről egyetértés született - nyilatkozta Lendvai Ildikó.

Kuncze Gábor arról beszélt, hogy voltak, akik kormányválságot akartak láttatni, de nem válság volt, hanem csak kormányváltás. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: az egyeztetések az új kabinetről hajnalig tartottak, a megbeszélések utolsó szakaszában a koalíciós pártok vezetői hallgatták meg javaslatait, majd "bölcs döntést hoztak".

A Gyurcsány-kormány tagjai (dőlt betűvel szerepelnek azok, akik nem voltak tagjai a Medgyessy-kormánynak):

Maradtak:

Draskovics Tibor - pénzügyminiszter
Göncz Kinga - ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter
Hiller István - kulturális miniszter
Juhász Ferenc - honvédelmi miniszter
Kiss Péter - kancelláriaminiszter
Kovács Kálmán - informatikai miniszter
Lamperth Mónika - belügyminiszter
Magyar Bálint - oktatási miniszter
Németh Imre - földművelésügyi miniszter
Persányi Miklós - környezetvédelmi miniszter

Újak:

Baráth Etele - uniós integrációs ügyekért felelős tárca nélküli minszter
Csizmár Gábor - munkaügyi miniszter (elődje: Burány Sándor)
Kóka János - gazdasági miniszter (elődje: Csillag István)
Kolber István - regionális fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter
Petrétei József - igazságügyi miniszter (elődje: Bárándy Péter)
Rácz Jenő - egészségügyi miniszter (elődje: Kökény Mihály)
Somogyi Ferenc - külügyminiszter (novembertől; elődje: Kovács László)

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK