A Fővárosi Közgyűlés ismét kinyilvánította, hogy nincs összeférhetetlenség Demszky Gábor főpolgármesteri és európai parlamenti képviselői tiszte közt. A közgyűlés SZDSZ-MSZP többsége ezt már augusztus végén megszavazta, azonban eljárásjogi visszásságok miatt meg kellett ismételni a szavazást. Az ellenzék szerint az önkormányzati törvény kizárja, hogy a polgármester más munkaviszonyt létesítsen, ezért Demszky Gábort nem tekintik legitim főpolgármesternek.

A fővárosi közgyűlés ismét kinyilvánította, hogy nincs összeférhetetlenség Demszky Gábor főpolgármesteri és európai parlamenti képviselői között. A zárt ülésen megtartott szavazáson a kormánypárti képviselők szavazták le a fideszes indítványt.

A testület augusztus végén már hasonlóképpen döntött. A közigazgatási hivatal vezetője azonban eljárásjogi hiba miatt érvénytelenítette a közgyűlés határozatát. A közgyűlés a hivatalvezető álláspontjának megfelelően két hete rendkívüli ülésen létrehozta azt a háromfős eseti bizottságot, amelynek a törvényi előírás szerint összeférhetetlenségi ügyben javaslattévő jogköre van.

Az ad hoc testület MSZP-SZDSZ többsége ismételten megállapította azt a közgyűlés által korábban már rögzített álláspontot, miszerint az európai parlamenti képviselőkről szóló törvény alapján Demszky Gábor betöltheti mindkét tisztséget. A közgyűlés többsége a zárt ülésen ezt az álláspontot ismét határozatban nyilvánította ki.
 
A koalíciós városatyák hangsúlyozták, hogy az uniós képviselőkről szóló törvény az európai parlamenti képviselők munkaviszonyát a magyar országgyűlési képviselőkéhez hasonlóan rendezi. Ez utóbbi szerint pedig egyidejűleg lehet valaki képviselő és polgármester is.
 
Az ellenzéki képviselők is kitartottak az augusztus végén, illetve ezt követően képviselt álláspontjuk mellett. Így szerintük augusztus közepe óta Demszky Gábor nem főpolgármestere Budapestnek, mivel az önkormányzati törvény, néhány szellemi foglalkozástól eltekintve, kategorikusan kizárja azt, hogy egyidejűleg más munkaviszonyt létesítsen. Az ellenzékiek leszögezték: a koalíciós többség által kierőszakolt politikai döntéssel a következő két évre megkérdőjelezhetővé válik Demszky Gábor főpolgármesteri döntéseinek legitimitása.

Az egymást követő zárt üléseket a Fidesz-MKDSZ frakció kezdeményezésére szünet szakította meg. Ez idő alatt az ellenzéki politikusok asszisztálásával az óbudai polgári körök két tucat képviselője több mint 11 ezer aláírást tartalmazó petíciót nyújtott át a főpolgármesternek. Transzparensekkel és rövid nyilatkozatokkal tiltakoztak a városvezetés azon szándéka ellen, hogy több kórházi osztályt, köztük a szülészetit is megszüntessék a Margit kórházban.