Összevonástól tartanak a szemklinikán

2004.09.30. 8:28

A fővárosi Mária utcai szemklinika elsorvasztásától tartanak az intézet dolgozói - írja a Népszabadság. A Semmelweis Egyetemnek két szemklinikája van, a Mária utcában és a Tömő utcában, a tervek szerint azonban csak egy igazgatót neveznének ki, a dolgozók pedig attól tartanak, hogy az igazgató az új eljárásokat a "saját" intézetébe viszi át.

Évről évre felvetődik, hogy összevonják a Semmelweis Egyetem két szemklinikáját, a Tömő utcait és a Mária utcait. Legutóbb az egyetem szakmai véleményező testületei is tárgyalták az összevonást, és mind az Általános Orvos Kar Tanácsa, mind az Egyetemi Tanács elutasította, de ennek ellenére, úgy tűnik, a vezetés nem állt el a drasztikus tervektől.

Júliusban, egy időben érte el mindkét klinika igazgatója a nyugdíjkorhatárt, helyükre egyelőre egyetlen megbízott vezető került - mondták a Népszabadságnak a Mária utcai intézet jövőjéért aggódó vezető munkatársak, akik szerint a jelek arra vallanak: a végleges kinevezés csupán egyetlen személynek szól majd. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyik klinika idővel elsorvad.

Ha a kettőnek egy igazgatója van, várható, hogy minden új eljárást, eszközt, beruházást a "saját" intézményébe visz majd - mondják a dolgozók, akik érthetetlennek tartják, hogy két, jó kihasználtsággal, nyereségesen működő egységet miért kell átszervezni, idővel pedig összevonni.