Ismerje meg az új minisztereket!

2004.09.30. 11:10

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök több minisztert lecserélt. Internetes cégvezető veszi át a gazdasági ügyek irányítását, pécsi alkotmányjogász kapja az igazságügyi tárcát, karrierdiplomata kerül a külügy élére. Az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium vezetését a két tárca eddigi államtitkára veszi át. Létrehoznak emellett két tárca nélküli miniszteri posztot. Olvassa el az [origo] összeállítását a Gyurcsány-kormány új minisztereiről!

Az integrációs ügyekért az új kormányban Baráth Etele felel majd. Baráth 1942-ben született, végzettsége szerint építészmérnök. 1972-től zalaegerszegi városi főépítész, az 1980-as években pedig egy építészeti állami vállalat igazgatója volt.

Az MSZMP-be 1980-ban lépett be. Már nem volt párttag, amikor 1989-ben, a rendszerváltás előtti utolsó kormányban a közlekedési minisztérium politikai államtitkára lett. Az Antall-kormányban környezetvédelmi helyettes államtitkár, majd a budapesti Expo kormánybiztosa lett. 1994 óta MSZP-s országgyűlési képviselő. Szintén ebben az évben ő volt a szocialisták főpolgármester-jelöltje, a pártba csak 1995-ben lépett be.

Baráth a Medgyessy-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára lett, feladata a Nemzeti Fejlesztési Terv készítéséhez kapcsolódó munka irányítása volt. A Miniszterelnöki Hivataltól 2003 májusában államtitkársága átkerült Juhász Endre tárca nélküli miniszter irányítása alá. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége az államtitkárságon Baráth Etele beosztottjaként dolgozott.

Medgyessy Péter megbuktatása előtt őt nevezte ki sportminiszternek Gyurcsány Ferenc helyére, amit az is indokolhatott, hogy Baráth a kajak-kenu szövetség elnöke. Nős, három gyermeke van.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK