Veszélyben az egészségügyi ellátás színvonala

2004.10.01. 8:16

Romlik a gazdasági helyzet, egyre csökkennek pénzügyi tartalékok, és egyre nagyobb a szakemberhiány az egészségügyben - állapítja meg többek között a kórházszövetség frissen elkészült felmérése. Az eddig nyilvánosságra került eredményekből kiderül: veszélyben van és sok tekintetben romlik az ellátás minőségi színvonala - írja a Népszabadság.

Elsősorban a finanszírozás változásának és a betegforgalom korlátozásának hatásáról érdeklődött az intézményektől a magyar Kórházszövetség. A szervezet által kiküldött kérdőíveket több mint hetven intézmény küldte vissza. A szövetség elnöke szerint az, hogy ilyen sokan részt vettek a felmérésben arra utal, hogy a kórházak valóban nagy bajban vannak - írja a Népszabadság.

A válaszolók kétharmada szerint gazdasági helyzete instabil, adósságai vannak, és csak tíz százalékuk mondta, hogy pénzügyileg rendben van. Az eredményekről a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal csütörtöki ülésén számolt be Golub Iván. Az elnök szerint az elmúlt fél évben mélypontra süllyedt az egészségügy társadalmi megbecsülése, romlott az intézményi hozzáférés, egyre nő a várólisták, a panaszügyek, és a peres eljárások száma.

A részletesen pénteken nyilvánosságra kerülő felmérés nem válaszol arra a kérdésre, hogyan képes az egyik intézmény megőrizni stabilitását, miközben mások súlyos adósságokba keverednek. Meglepő eredmény, hogy a négy egyetem közül háromnak több százmilliós adóssága van, miközben a debreceni jó anyagi helyzetben van.

A lap szerint a felmérés eddig nyilvánosságra került részeiből kiderül: az intézmények gazdasági stabilitása tovább romlott, mind nagyobb az eladósodás, rossz a szakszemélyzeti ellátottság, és egyre nő a vezetők fluktuációja.

Golub szerint a legszomorúbb az a megállapítás, hogy veszélyben van és sok tekintetben romlik az ellátás minőségi színvonala. Csak a felelősségbiztosítással kapcsolatosan van pozitív eredmény: csak az intézmények öt százalékának nincs érvényes biztosítása - derül ki a Népszabadság írásából.