A betegek fele szenved a fájdalomtól

2004.10.02. 9:12

Minden ötödik ember fájdalomtól szenved a világon. Nem kevesen csillapítatlan fájdalomtól. A krónikus, főleg gyógyíthatatlan betegeknek nyolcvan százaléka nem kap megfelelő fájdalomcsillapítást - írta a Népszabadság.

A fájdalomcsillapítás világnapján, október elsején azzal kell szembesülni, hogy a Földön minden ötödik ember szenved fájdalomtól, és becslések szerint tíz-húsz százalékuk inkább a halált választaná a kínlódás helyett. Még Magyarországon is fájdalomcsillapítás nélkül tűri a betegek jelentős része a betegség tüneteit, a kezelések mellékhatásait, jóllehet ezek döntő többsége megszüntethető vagy megelőzhető - állítják a szakemberek. Főként a gyógyíthatatlan betegek nem részesülnek megfelelő fájdalomcsillapításban. A legaggasztóbb a kórházból kikerülő, illetve a krónikus, elfekvő ágyakon vagy szociális intézményekben kezeltek helyzete - írta a Népszabadság.

A nemzetközi adatok szerint elsősorban nőket és idősebb embereket sújt a szenvedés, de gyerekeknél sem ritka. Talán meglepő, de csupán az esetek egy-két százalékában tumoros megbetegedés az ok. Harminc-negyven százalékban izom- és ízületi rendellenességek, másik harminc százalékban hát- és nyakfájdalom, míg minden tizedik esetben fejfájás, migrén idézi elő.

Az ember "fájdalmának csillapításához és szenvedésének csökkentéséhez" való jogát általánosságban rögzíti a hatályos egészségügyi törvény. Takács Albert, az állampolgári jogok biztosának általános helyettese szerint mindenkinek alapvető emberi joga a fájdalomcsillapításhoz való jog. Az is, hogy szenvedését a legkevesebb mellékhatást okozó készítménnyel csillapítsák; az orvosnak pedig jogi, etikai kötelezettsége, hogy a szakmai szabályokat betartva betegét mentesítse a szenvedéstől. Ez azonban anyagi okok miatt nem teljesülhet maradéktalanul. Pedig sok esetben a fájdalom az oka, hogy drasztikusan romlik az élet minősége, és a beteg akár a munkáját sem képes elvégezni: eltartóból eltartottá válik - írta a Népszabadság.