Milliós kárt okozott az óbudai csőtörés

2004.10.02. 9:20

Várhatóan még a délelőtt folyamán kiszivattyúzzák a vizet a III. kerületi csőtörés helyszínén az elöntött garázsokból, pincékből - közölte a vízművek szóvivője. Az első becslések szerint a csőtörés nyomán keletkezett kár milliós nagyságrendű lehet.

Péterfy Gábor, a vízművek szóvivője elmondta: a csőtörés lakossági vízkorlátozást nem jelent, mivel egy úgynevezett töltővezeték tört el pénteken késő este.

 

Az 1935-ben lefektetett, 800 milimérer átmérőjű víznyomócső a Királyok útja és a Piroska utca sarkánál tört el. Molnár Péter, a tűzoltók szóvivője elmondta, hogy víz alá került a Kossuth üdülőpart és a Királyok útja között mélyen fekvő terület. Ezen a részen építkezések, üdülők, raktárak, csónakházak találhatók. A Királyok útján mintegy 500-600 méter hosszúságban családi házak kertjeit, pincéit, mélygarázsait öntötte el a víz.

 

Péterfy Gábor elmondta: a terület nem csatornázott, így vízelnyelők nem tudtak segíteni a víz elvezetésében, a terület egyik oldalát pedig gát határolja, ezért a víz sok környékbeli ház pincéjébe, garázsába betört. A kiszivattyúzás még a reggeli órákban is tartott, várhatóan délelőttre befejezik a munkát - tette hozzá a szóvivő.

 

Mint mondta, a biztosító és a vízművek emberei is a helyszínen vannak, folyik a kárfelmérés. A Fővárosi Vízművek a csőtörés kapcsán bekövetkezett károkat a saját biztosítóján keresztül megtéríti. Az első becslések szerint a csőtörés nyomán keletkezett kár milliós nagyságrendű lehet.

 

Az éjszaka folyamán 47 tűzoltó dolgozott a helyszínen több nagy teljesítményű szivattyúval. A csatornázási művek több szippantókocsit küldött segítségül. Mivel a környék nincs csatornázva, a víz eltávolítása után fertőtleníteni kell a területet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK