Lamperth Mónika belügyminiszter, és Jánosi György visszalépett a párt elnöki posztjáért folyó küzdelemből. Már csak Hiller István, Szekeres Imre és Toller László maradtak versenyben. Jánosi ráadásul nem szerezte meg a kellő számú támogatást a választmányi elnöki posztra.

Az október 15-16-ra szervezett MSZP-kongresszuson új vezetőket választanak a párt küldöttei. A jelölést felügyelő bizottságot vezető Lendvai Ildikó vasárnap közölte, hogy csak azok indulhatnak valamely posztért, akik a küldöttek legalább egyharmadának a támogatását bírják. A szavazás előtt visszalépett Lamperth Mónika belügyminiszter és Jánosi György, a párt országos választmányának elnöke is, így róluk már nem szavaztak.

Az országos választmány elnöki posztját sem tarthatja meg Jánosi, itt ugyanis túl kevés jelölést kapott, nem kapta meg a küldöttek legalább egyharmadának igen szavazatát. Helyette Csiha Judit és Simon Gábor indulnak ezért a címért.

Az elnök-helyettességért öten maradtak versenyben: Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Újhelyi István, Szili Katalin és Toller László. Közülük Juhász jelezte, hogy ha megválasztják, akkor lemond honvédelmi miniszteri posztjáról. Szekeres pedig államtitkár nem lenne tovább. Lamperth Mónika itt nem tudta megszerezni az ajánlások harmadát, és hasonló okból kiesett Mandur László, a párt volt budapesti elnöke is.

Két alelnököt is kell majd választaniuk a küldötteknek. A két helyért Veress József (békési elnök), Újhelyi István (a Fiatal Baloldal vezetője), Szekeres Imre, Juhász Ferenc és Veres János (hétfőtől Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke lesz) versenyeznek.

A tizenöt fős elnökség maradék tíz tagsági helyére 25 jelölt verseng. Az elnökségi jelöltek között szerepel Vadai Ágnes, Kállai Katalin, Lamperth Mónika, Németh Ferencné, Szili Katalin, Gál J. Zoltán, Mesterházy Attila, Szitka Péter, Tóbiás József, Török Zsolt, Újhelyi István, Zuschlag János, Burány Sándor, Gúr Nándor, Iváncsik Imre, Juhász Ferenc, Kiss Péter, Mandur László, Nagy Sándor, Pásztohy András, Soós Tamás, Steiner Pál, Szekeres Imre, Veres János, valamint Veress József neve.

A pénztárnoki posztra az eddig azt betöltő Puch László az egyetlen jelölt. Az Etikai Ellenőrző Bizottság elnökségéért Steiner Pál és Simon Gábor indul, a pénzügyi ellenőrző bizottság élére Keller László, illetve Bakonyi Tibor.