Folyamatosan csatlakoznak a kórházak a csütörtökön megtartandó egészségügyi sztrájkhoz. Hétfőn a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházból is jelezték a részvételt. Több helyen ugyanakkor nem kívánnak sztrájkba lépni, még bizalmat szavaznak az új egészségügyi miniszternek - írja a Népszabadság.

A fővárosi Heim Pál Gyermekkórház is csatlakozik az egészségügyi sztrájkoz, csütörtök reggel nyolctól délután négyig nem fogadnak betegeket, csak sürgős eseteket látnak el. A kórház több mint száz dolgozója aláírta, hogy részt vesz a 2004. október 7-én kezdődő országos munkabeszüntetésben - írja a Népszabadság.

A sztrájk ideje alatt az osztályokon fekvő beteg gyermekek ápolása, valamint a sürgős, halasztást nem tűrő esetek ellátása zavartalanul megtörténik - mondta a lapnak dr. Máté Mária aneszteziológus főorvos. Szerinte nincs tényleges reform, a struktúraváltást a politikusok úgy képzelik, hogy az intézmények majd maguktól mennek csődbe, és így kialakul a szükséges létszám. Máté Mária úgy véli, hogy inkább a betegeknek kellene az utcára vonulniuk és tiltakozniuk az orvosok jelentős része számára is elfogadhatatlan hálapénz, illetve a már-már minősíthetetlen körülmények miatt.

Pécsett eddig csaknem hétszázan jelezték, hogy részt vesznek a munkabeszüntetésben. Dr. Kassai Miklós, az egyetem sebészeti klinikájának főorvosa szerint úgy lehetne elkerülni a megmozdulást, ha a kormányfő és az egészségügyi miniszter komoly és őszinte ígéretet tenne, hogy öt éven belül a betegellátás színvonala eléri az uniós átlag hetvenöt százalékát bérben és a GDP-ből való részesedésben egyaránt. Ágoston Zsuzsanna, az EDDSZ szegedi vezetője szerint ugyanakkor a csütörtöki munkabeszüntetés elkerülhetetlen.

A lap szerint hétfőig Makó, Szentes, Zirc, Vác, Cegléd és Dunaújváros kórházai, továbbá néhány fővárosi intézmény jelezte csatlakozását a sztrájkhoz. Többek ugyanakkor a miniszterváltás miatt várnak, bizalmat szavaznak az új vezetőnek - írja a Népszabadság.