Nem sztrájkolnak a Heim Pál Gyermekkórházban

2004.10.06. 23:43

Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz munkabeszüntetés a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban, mivel az intézmény vezetésének részéről "nagy nyomás nehezedett" a dolgozókra - közölte Kardos Attila, a kórház sztrájkbizottságának tagja.

Kardos Attila szerint a sztrájk bejelentését követően a kórház vezetése kilátásba helyezte, hogy a munkaügyi bírósághoz fordul, mivel szerintük a munkabeszüntetésnek nincsenek meg a törvényes feltételei. A dolgozók többsége ezért úgy döntött, hogy inkább megvárja a bírói döntést, így a sztrájkot október 15-re halasztották. Hozzátette: a Heim Pál Gyermekkórház dolgozói csütörtökön felveszik a munkát, de szolidaritást vállalnak azokkal, akik az ország más intézményeiben sztrájkba lépnek.

A sztrájkbizottság közleményben hangsúlyozza, hogy a sztrájkot támogató dolgozóknak nem céljuk, hogy jogellenesen járjanak el, és ezzel bárkinek is kárt okozzanak, azonban céljuk, hogy követeléseiknek a jog eszközeivel érvényt szerezzenek. "Ezek a célok nem irányulnak sem a kórház vezetése, sem az egészségügyi kormányzat ellen. Szeretnénk elérni viszont, hogy a megfelelő színvonalú betegellátáshoz és ezen belül a gyermekellátáshoz a minimális feltételek adottak legyenek, és hogy az egészségügyben dolgozókat a munkájuk felelősége és értéke szerint ismerjék el" - áll az írásos tájékoztatóban. A dolgozók abban is bíznak, hogy a kórház vezetése támogatni fogja törekvéseiket, "mivel céljaink közösek".

A közleményben mindenkit felszólítanak arra, hogy aki úgy érzi a magyar egészségügyben "valami nincs rendben", figyelemfelkeltésként október 7-én és a további meghirdetett sztrájknapokon egy ragtapaszt ragasszon ki a ruhájára.

Smercz Ervin, a kórház főigazgatója szerint a dolgozóknak igaza van, amikor a bérek miatt úgy gondolják, hogy sztrájkolnak, de magával a sztrájkkal és annak felső szintű vezetésével nem ért egyet. "Úgy gondolom, ha hiteles emberek ülnek le tárgyalni, akkor egyéb eszközeik is vannak ahhoz, hogy céljaikat elérjék. Ha nem hitelesek, akkor sztrájkkal sem" - közölte. Szavai szerint az egészségügynek nem balhé kell, hanem pénz.

A főigazgató úgy tudja, hogy az intézményben mintegy 130-an készültek sztrájkolni csütörtökön, így az intenzív osztály és a laboratórium csaknem teljes személyzete is. Ugyanakkor több olyan osztály is van, ahol senki nem akart csatlakozni a munkabeszüntetési akcióhoz.