Előzetesbe helyeznék Tasnádit

2004.10.07. 16:55

Tasnádi Péter előzetesbe helyezését javasolta csütörtökön a Fővárosi Főügyészség. Tasnádit szerdán vették őrizetbe felbujtóként elkövetett közveszély okozásának gyanújával. A rendőrség feltételezése szerint Tasnádi áll egy volt nyomozó autójának augusztus végi felgyújtása mögött. Tasnádi feltételezett társát pénteken előzetes letartóztatásba helyezték.

Tasnádi rózsadombi villájában

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön indítványozta a bíróságnál, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba Tasnádi Pétert, akit felbujtóként elkövetett közveszélyokozás gyanújával vett őrizetbe a rendőrség szerdán. A bíróság pénteken kora délután dönt az ügyben. Tasnádi feltételezett társát, K. Istvánt pénteken délelőtt a Pesti Központi Kerületi Bíróság közveszélyokozás bűntette miatt előzetes letartóztatásbe helyezte. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

Az eljárás egy gépkocsi felgyújtásának ügyében folyik. Augusztus 31-ről szeptember 1-re virradóra Budapesten, a XIII. kerületben, akkor még ismeretlen tettesek felgyújtottak egy gépkocsit. Az ügyben a BRFK indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve. Ennek eredményeként szerda délután elfogták, majd gyanúsítottként kihallgatták Tasnádit. A rendőrségi tájékoztatás szerint a nyomozók tudják azt is, hogy a gépkocsit kik gyújtották fel. A Magyar Televízió reggeli hírműsorának értesülése szerint a felgyújtott gépkocsi egy volt főnyomozó autója volt.

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte: az ügyészség csütörtökön kezdeményezte a Pesti Központi Kerületi Bíróságnál Tasnádi Péter előzetes letartóztatását. Hozzátette: a rendőrség álláspontjával egyezően, felbujtóként elkövetett közveszélyokozás megalapozott gyanúja miatt indítványozták a kényszerintézkedés alkalmazását, hivatkozva arra, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, az összebeszélés és tanúk megfélemlítése, valamint fennáll a bűnismétlés veszélye. A korábban adócsalás, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés és önbíráskodás miatt elítélt vállalkozó egyik védője, Tuza Péter elmondta: Tasnádi Pétert a lakásán vették őrizetbe, és nem tanúsított ellenállást.

Tasnádi Pétert, az 1999 szeptembere óta, rövid megszakítással előzetes letartóztatásban lévő vállalkozót a Legfelsőbb Bíróság 2002 decemberében ítélte el jogerősen adócsalás, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés és önbíráskodás miatt. A bíróságok ugyanakkor első- és másodfokon egyaránt felmentették Tasnádi Pétert számos más súlyos vádpont, köztük bűnszervezet létrehozása és irányítása alól.

Tasnádi 2004. május 1-jén kedvezménnyel szabadult börtönbüntetéséből, de jogerős szabadságvesztés büntetésének legutolsó napján, április 30-án, egy ingatlanügylettel összefüggő adócsalás vádjával újabb büntetőper kezdődött ellene a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A bírósághoz benyújtott vádirat csaknem negyedmilliárd forintos adócsalást ró a vállalkozó terhére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK