Először szabott ki letöltendő szabadságvesztést állatkínzásért a bíróság Magyarországon. A férfi a két kutyájával végzett kegyetlen módon, amiért a bíróság négy hónapos fogházbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős.

Forrás: EPA
Eddig megúszták az állatkínzók

Nem jogerősen négy hónap fogházra ítélte a Békéscsabai Városi Bíróság azt a férfit, aki még május végén két kutyáját egy téglával fejbeverte, majd az állatokat bedobta egy kútba - írta a Keleten.hu. A megölt pulit és németjuhászt másnap kiszedte, és elásta őket.

Az állatkínzót mellékbüntetésként két évre eltiltották a közügyektől. A férfi a büntetés enyhítéséért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Idén áprilistól fenyegeti börtönbüntetés az állatkínzókat, azelőtt ugyanis egy állat brutális megölése csupán szabálysértésnek minősült, amelyért legfeljebb csak pénzbüntetést lehetett kapni. A büntetőtörvénykönyv módosítása után akár két évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az, "aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza".

Eddig még nem volt példa arra, hogy ilyen szigorú ítéletet szabtak volna ki állatkínzásért. A törvény hatályba lépése után elkövetett állatkínzásokért jobbára pénzbüntetéseket róttak ki a bíróságok.