Lemond európai parlamenti (EP) képviselői posztjáról Demszky Gábor főpolgármester. Demszky szerint a két tisztség összefért volna, de a főpolgármester tiszteletben tartja a Fővárosi Közigazgatási Hivatal szerdai döntését, amelynek értelmében polgármester nem lehet képviselő az Európai Parlamentben. Az SZDSZ néhány napon belül dönt arról, kit küldenek Demszky megüresedett helyére. Mohácsi Viktória, aki a párt listájának harmadik helyén szerepel, bejelentette, hogy örömmel vállalná a képviselőséget.

Demszky Gábor lemond európai parlamenti képviselői posztjáról - közölte a főpolgármesteri hivatal csütörtökön. "Budapest négyszer engem választott, most én is újra Budapestet választom. Budapest számomra mindennél fontosabb. Nem hagyom cserben azokat, akik rám szavaztak, nem hagyom cserben a budapestieket" - írta közleményében Demszky Gábor.

"A Fővárosi Közigazgatási Hivatal jogi álláspontja szerint főpolgármesterként nem lehetek európai parlamenti képviselő. Ezért lemondok európai parlamenti mandátumomról. A jövőben minden erőmmel és tudásommal a budapesti polgárokat fogom szolgálni" - szögezte le. A főpolgármester közölte: a Fővárosi Közigazgatási Hivatal jogértelmezését tudomásul veszi, bár nem ért egyet vele.

"Jogi szakértőkkel konzultálva továbbra is az az álláspontom, hogy a két tisztség összefér egymással. Az Országgyűlés az európai parlamenti képviselők jogállását nyilvánvalóan a magyar parlamenti képviselőkéhez hasonlóan kívánta szabályozni. Azaz nem kívánta kizárni, hogy polgármesterek is ugyanúgy lehessenek európai parlamenti, mint magyar parlamenti képviselők, s így közvetlenül képviseljék az önkormányzatok és az általuk vezetett településeken élők érdekeit. A törvényhozók tehát nem kívántak akadályt gördíteni a két funkció párhuzamos betöltése elé. Ha kívántak volna, akkor a törvény szövegében egyértelműen szerepelne, hogy polgármester nem lehet európai képviselő" - fejtette ki Demszky.

A főpolgármester hozzáfűzte: az önkormányzati törvényben azért nem szerepel, hogy polgármester lehet EP-képviselő is, mivel akkor, amikor az született, még senki sem gondolt arra, hogy Magyarország egyszer képviselőket fog delegálni az Európai Parlamentbe.

"Meggyőződésem, hogy a végső döntést kimondó bíróság nekem adna igazat, de a várhatóan hosszan elhúzódó eljárás méltatlan lenne ahhoz a feladathoz és tisztséghez, amivel két évvel ezelőtt a budapestiek ismét megbíztak" - írta Demszky Gábor, hozzátéve: az európai képviselőséget azért vállalta, hogy Budapest és a magyar városok érdekeit képviselje az Európai Unióban. "A jövőben is ezt fogom tenni itthon és külföldön - most már kizárólag főpolgármesterként" - zárul a közlemény.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője szerdán közölte, hogy álláspontja szerint a főpolgármesteri tevékenység nem egyeztethető össze az európai parlamenti képviselői megbízatással. Demszky Gábor akkor nem kívánta kommentálni Forgács Imre álláspontját.

Mohácsi Viktória örömmel vállalná az európai parlamenti képviselőséget, mennyiben erre felkérést kap. Az SZDSZ-es politikus, aki a párt választási listájának harmadik helyén állt, ezt csütörtökön közöltel. Mint mondta: az SZDSZ ügyvivői testülete néhány napon belül dönt arról, hogy kit kérnek fel Demszky Gábor megüresedett EP-képviselői posztjának betöltésére.