A Fővárosi Bíróság elutasította a Háttér Társaság a Melegekért Egyesületnek a Károli Gáspár Református Egyetem ellen benyújtott keresetét. A bíróság szerint az egyetem csak a véleményét fejezte ki, és nem sértett meg semmilyen törvényt, amikor a magukat nyíltan homoszexuálisnak vallókat az intézményben nemkívánatosnak nevezte honlapján. Az egyesület fellebbez az ítélet ellen.

A Károli Gáspár Református Egyetem honlapján közzétett állásfoglalásban a magukat nyíltan homoszexuálisnak vallókat nemkívánatosnak tartotta, és kirekesztésüket javasolta az oktatásból. Ezért perelte be őket a Háttér Társaság a Melegekért Egyesület. Az egyesület azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze az egyetemet a jogsértés abbahagyására, és tiltsa el az "ilyen és hasonló jogsértésektől", valamint az MTI-hez eljuttatott közleményben fejezze ki sajnálkozását. A felperest ezen kívül azt kérte az intézménytől, hogy a kifogásolt téziseit vonja vissza és fizessen 1 millió forint nem vagyoni kártértérítést a központi költségvetés javára.

Az egyetem jogi képviselője szerint nem történt semmilyen jogsértés az ügyben, az iskola kari tanácsa csak véleményt nyilvánított. A Háttér szerint azonban ez sérti az egyenlő bánásmód elvét, mert a heteroszexualitást szabja az oktatásban való részvétel feltételeként.

A bíróság elutasította a Háttér keresetét. Ítéletet azzal indokolta, hogy az egyetem az állásfoglalásában nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányosan védett kereteit, valamint az egyház hitelvi vagy valláserkölcsi állásfoglalását nem bírálhatja felül a bíróság. A Háttér ügyvédje, Kárpát József jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. A határozat nem jogerős.

Ez volt az első úgynevezett közérdekű igényérvényesítési eljárás. Megindítására az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló, január végén hatályba lépett törvény adott lehetőséget. Ennek alapján nemcsak a sértett, hanem jogvédő szervezetek is pert indíthatnak jogsértés gyanúja esetén. "Nem csak azért volt precedens jellegű ez a per, mert a bíróság először ismerte el egy társadalmi szervezet keresetindítási jogát az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt, hanem azért is, mert a bíróság kimondta azt, hogy a szexuális orientáció az ember személyiségének lényeges vonása" - mondta a Háttér ügyvédje. Ennek megsértése esetén ugyanis más esetekben is bírósághoz lehet majd fordulniuk a jogvédő szervezeteknek.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy a Károli egyetem kari tanácsa tavaly novemberben döntött egy ötödéves, homoszexualitását nyíltan vállaló hallgató kizárásáról. A Fővárosi Bíróság február 20-án azonban hatályon kívül helyezte a határozatot, és kimondta, hogy a felperes hallgatói jogviszonyát helyre kell állítani.