Albérletbe költöztetnék a hajléktalanokat

2004.10.08. 12:48

Uniós mintára albérletbe költöztetnék a hajléktalanokat Magyarországon is. A módszert kicsiben már most is alkalmazzák, és szakértők szerint nagyobb esélyt nyújt a társadalomba való visszailleszkedésre, mint a hajléktalan szállók. A lakástulajdonosok többsége azonban azonnal nemet mond, ha meghallja, hogy leendő bérlői az utcáról jönnek. Az önkormányzatok sem támogatják az ötletet, mert a menhelyekre is a saját költségvetésükből kell költeniük, mivel a jelenlegi állami támogatás még a szállók fenntartásához sem elég.

Pelle József, Budapesti Módszertani Szociális Központ igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a hajléktalanok albérletbe költöztetése reális lehetőség Magyarországon is. Már most folyik ilyen program Budapesten, igaz, egyelőre csak 43 hajléktalan élhet albérletben. "Egy részüknek támogatást fizetünk, másoknak mi béreljük a lakást". A központ főleg párokat támogat, mert ők nem mehetenek együtt hajéktalan szállóra. A támogatást hat hónapig kaphatják a rászorulók, ezalatt folyamatosan csökkentik az összeget. A cél, hogy a végén annyira egyenesbe jöjjenek, hogy már a teljes lakbért ki tudják fizetni. Pelle József szerint ez nem azt jelenti, hogy a hajléktalanok előnyt élveznek, vagy plusz támogatást kapnak a többiekhez képest, csak azt, hogy a lakhatási támogatást, amit mások megkaphatnak az önkormányzatoktól, számukra is elérhetővé teszik.      

Bár jelentkező akad bőven, az igazgató szerint nem minden hajléktalan számára vonzó a külön lakás lehetősége. "Önállóan lakni egy csomó nehézséggel jár ezeknek az embereknek. Meg kell küzdeni a tulajdonossal, a szomszédokkal. Alkalmazkodni, viselkedni kell, ami egy évek óta az utcán élő embernek problémát okoz". A központ munkatársai ebben is próbálnak segíteni, folyamatosan látogatják az albérletben élőket, elsősorban azért, hogy ellenőrizzék, valóban az adott lakásban laknak-e még.

A tapasztalatok szerint a beköltöztettetek fele marad meg a lakásban, a másik felük előbb-utóbb visszakerül az utcára. A központ egyelőre pályázati pénzekből támogatja a hajléktalanokat, de számítanak arra, hogy hamarosan állami támogatást is kapnak. Göncz Kinga gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, jövendőbeli ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter csütörtökön a Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Szövetségének konferenciáján elmondta, hogy jövőre várható a lakbér-támogatási rendszer elindítása.

A központ munkatársainak komoly meggyőző munkát kell kifejteniük, hogy rávegyék a tulajdonosokat, hogy hajléktalanoknak adják ki a lakásaikat, kétharmaduk ugyanis azonnal nemet mond, ha meghallja, hogy leendő bérlői az utcáról jönnek. Nagy könnyebbség lenne, ha több hajléktalant költöztethetnének közös albérletbe, erre azonban nem nagyon van mód, mert - főleg a szállókon töltött évek után - általában nemet mondanak az együttlakásra.

Pelle József szerint ez a megoldás bevett módszer az Unióban, mert sokkal nagyobb esélyt nyújt a társadalomba való visszailleszkedésre, mint a hajléktalan szállók. Az önkormányzatok egyelőre nem támogatják az ötletet, mert a hajléktalan szállókra is a saját költségvetésükből kell költeniük, mivel a jelenlegi állami támogatás még a menhelyek fenntartásához sem elég.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK