Karcagon normális a WC-n szülni

2004.10.11. 16:45

A karcagi kórház igazgatója szerint nem történt szabálytalanság annak a roma nőnek a szülésekor, akit panasza szerint nem láttak el megfelelően, és emiatt a kórház egyik vécéjében kellett megszülnie gyerekét. A kórház vezetője szerint a mellékhelyiség, ahol a nő szült, a vajúdószoba része.

"Nem történt szakmai szabálytalanság annak a roma nőnek a szülésekor, akit panasza szerint a kórházban nem láttak el kellőképpen, és emiatt az egyik WC-ben kellett világra hoznia gyermekét"- jelentette ki hétfőn a karcagi kórház igazgatója. Zsembeli József elmondta: az a mellékhelyiség, ahol a nő megszült, a vajúdószoba része, tehát nem egyszerűen a kórház egyik WC-jéről van szó. A szülő nő ellátása az előírások és a követelmények szerint történt, úgy, mint bárki más esetében - jelentette ki igazgató.

Zsembeli József szerint a panaszos nem említette neki, hogy az orvos sértő megjegyzéseket tett rá cigány származása miatt. Az igazgató  úgy összegezte álláspontját: "nincs romaügy a karcagi kórházban". Közölte, hogy az ügyben jelentést kért tőle a karcagi önkormányzat. Ugyancsak jelentést vár az egészségügyi tárca, az ÁNTSZ és a kisebbségi ombudsman.

Egy roma asszony írásban tett panaszt a karcagi kórház igazgatójánál, mert szerinte származása miatt szülésekor az intézmény egyik orvosa nem látta el kellőképpen, és emiatt a kórház egyik WC-jében kellett világra hoznia kislányát. L. Ildikó az eset után elmondta: szülési fájdalmai ellenére az orvos magára hagyta, illetve egy "idősebb ápolónőre" bízta.