Az előzetes tervekkel ellentétben sem Gerhard Schröder német kancellár, sem Aleksander Kwasniewski lengyel elnök nem vesz részt csütörtökön és pénteken Balatonőszödön a balközép politikai vezetők Haladó kormányzás elnevezésű konferenciasorozatának magyarországi rendezvényén, ám így is tizenegy állam- és kormányfő érkezik Magyarországra, köztük Tony Blair brit miniszterelnök.

Gerhard Schröder kedden időpont-egyeztetési nehézségekre hivatkozva mondta le részvételét a csúcson, Aleksander Kwasniewskit pedig a lengyel belpolitika, bizalmatlansági szavazás a szejmben tartja otthon.

A csúcstalálkozó - amelynek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a házigazdája - a balatonőszödi kormányüdülőben lesz, a részvevők közé tartozik Tony Blair mellett Stanislas Gross cseh, Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol, Göran Persson svéd kormányfő, Adrian Nastase román miniszterelnök, Ricardo Lagos chilei, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, Meles Zenawi etióp, Paul Martin kanadai, Ri He Csan dél-koreai, valamint Helen Elizabeth Clark új-zélandi kormányfő.

A csúcstalálkozó és az azt felevezető szerdai és csütörtöki budapesti konferencia elsősorban azt a kérdést járja körül, hol tartanak a baloldal megújítását célzó erőfeszítések. Szó lesz többek között a társadalmi igazságosság biztosításának lehetőségeiről, esélyéről a globális világrendben, valamint a munkaerőpiac változásaira adható válaszokról is.

Az első ilyen jellegű találkozóra 1999-ben került sor Washingtonban Tony Blair és Bill Clinton akkori amerikai elnök kezdeményezésére. Most először fordul elő, hogy az egykori vasfüggönyön kívüli ország a - sorrendben hatodik - Haladó kormányzás csúcs házigazdája.

Az eseményre 280 újságíró akkreditálta magát, negyven televíziós társaság lesz jelen kameráival.