Külföldre készülnek az orvosjelöltek

2004.10.13. 7:26

Újra nőtt az orvosi egyetemek népszerűsége, kétszeres a túljelentkezés az iskolákba. Az érdeklődés azonban első sorban a külföldi álláslehetőségeknek szól - írja a Népszabadság. A májusi EU-csatlakozás óta háromszáznál több orvos hagyta el az országot.

Kétszeres volt a túljelentkezés az idén az orvosi egyetemekre: hosszú idő után fordult meg az eddigi csökkenő tendencia. Az általános orvostudományi karokra 2186-an jelentkeztek, ötszázzal többen, mint tavaly. A Magyar Orvosi Kamara szerint annak ellenére, hogy a tárca azt ígérte: tíz százalékkal növeli a felvehető hallgatók számát, a négy egyetemen idén összesen tizenkét hallgatóval tudtak többet felvenni, mint tavaly.

"Az orvosi egyetemre jelentkezők többségét a külföldi munka lehetősége és az ottani tíz-tizenötszörös bérek csábítják az orvosi pálya felé" - mondta Gyenes Géza, a kamara főtitkára. A májusi EU-csatlakozás óta háromszázhuszonnyolc orvos hagyta el az országot, és hetente nyolc-tíz jelentkezővel bővül a lista. A legkedveltebb célpontok: Anglia, Németország, Ausztria, Svédország és Norvégia, a leginkább az aneszteziológusokat, a fogorvosokat és a belgyógyászokat keresik.

Ma a 12 740 orvosi állásból csak 11 303 van betöltve, százezer lakosra így 357 orvos jut, míg Németországban, Franciaországban ez az arány 300, Angliában pedig ennek a fele. Ugyanakkor ott egy orvos munkáját három-négy, míg itthon egy-két ápoló segíti - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK