Antifasiszta tüntetéseken emlékeztek városszerte

2004.10.15. 17:19

Több ezer ember gyűlt össze a Terror Háza előtt, hogy az 1944-es nyilas hatalomátvétel áldozataira emlékezzen. Az SZDSZ kezdeményezte tüntetésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vett, több vezető baloldali politikus társaságában. A Hősök terén több civil szerveződés tartott antifasiszta demonstrációt. A demonstráción Glatz Ferenc akadémikus mondott beszédet, melyben kijelentette, hogy "civilek vagyunk, nem politikusok, nem katonák, hanem demokraták".

A Terror Háza elé több ezer tüntető gyűlt össze, hogy megemlékezzenek az 1944-es nyilas hatalomátvétel áldozatairól. A színpad előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, Kovács Kálmán informatikai miniszter, Eörsi Mátyás és Fodor Gábor SZDSZ-es politikusok, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és Tamás Gáspár Miklós álltak egy-egy szál fehér szegfűvel.

Hat óra után néhány perccel Suchman Tamás három szál gyertyát gyújtott meg, a II. világháború 35 millió európai, egymillió magyar és a magyarországi holokauszt 600 000 áldozatának emlékére. Suchman főhajtása után Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő mondott beszédet. Gusztos elmondta az egybegyűlteknek, hogy tavaly indították el a hagyományt, "amely idén, egy szélsőséges csoport megjelenése miatt ellentüntetéssé vált". "Jövőre is itt leszünk. Azért, mert vannak dolgok, amivel nem lehet viccelni" - fejezte be beszédét Gusztos.

Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben üdvözölte a kezdeményezést. Mádl levelében - amelyet Csőzik László, az SZDSZ Új Generáció elnök olvasott fel - mélyen  elítélte a szélsőséges csoportokat. A köztársasági elnök olaszországi látogatása miatt nem tudott részt venni a megemlékezésen. Csőzik felolvasta Demszky Gábor főpolgármester levelét is. Demszky szerint az egybegyűltek "Budapest legsötétebb pontján Budapest legsötétebb napjára emlékeznek".

Ezt követően Magyar Bálint oktatási miniszter beszélt arról, hogy a demokraták megértőek, de vannak olyan kérdések, "amelyekben nincs megértés, csak fekete-fehér válaszok vannak". Magyar szerint ilyen kérdések a rasszizmus, az antiszemitizmus és a fasizmus. "Fel lehet tenni azt a kérdést: nem túlzás-e, hogy megvadult kamaszok miatt utcára vonulunk: az lenne szégyen, ha hagynánk" - indokolta a megemlékezés fontosságát Magyar.

Ezt követően Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere beszélt arról, hogy "összefogás kell, ha a másik oldalon a gyilkosok utódai demonstrálnak". Hiller szerint azért kell összejönni, mert az ilyen esetekben kevés a törvény. "Nem tűrjük a fasizmust semmilyen formában" - a tömeg nagy tapssal reagált Hiller kijelentésére. Hiller István és Magyar Bálint beszédét többször zavarta meg közbekiabálás.

A beszédek után Csőzik László mondott köszönetet az egybegyűlteknek. "Itt vagyunk idén, jövőre is itt leszünk, és minden évben itt leszünk, nem hagyjuk, hogy a magyar névvel mások visszaéljenek" - igérte Csőzik. Az SZDSZ Új Generáció elnöke ugyanakkor reményét fejezte ki arra, hogy a tüntetésen sok jobboldali szavazó is részt vett, "noha a pártjuk nincs itt", mert a demokratáknak közösen kell nemet mondaniuk a fasizmusra.

A beszédek után Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Kovács László és Medgyessy Péter gyújtottak gyertyát az áldozatok emlékére.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK